Na hlavný obsah

Streľba v Prahe bola varovným znamením. Slovenské univerzity sprísňujú bezpečnostné opatrenia

Školy pripravujú bezpečnostné opatrenia.

Streľba v Prahe bola varovným znamením. Slovenské univerzity sprísňujú bezpečnostné opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenské univerzity zvyšujú bezpečnosť na svojej pôde. Budú dôslednejšie monitorovať vstup do budov, komunikovať s políciou a uvažujú napríklad aj o zriadení vnútorného varovného systému. Je to reakcia na decembrovú streľbu na univerzite v Prahe.

Od pražskej tragédie študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre v učebniach neboli, keďže majú odvtedy skúškové obdobie. Vedenie školy ich už teraz uisťuje, že pre ich bezpečnosť urobí maximum.

„Ten incident je niečo, čo zasiahlo všetkých študentov, nielen študentov v Čechách. Tiež mám na tej univerzite kamarátov a známych a naozaj sa treba chrániť,“ uviedol jeden zo študentov SPU v Nitre.

Ako vyzerá bezpečnosť na slovenských univerzitách zisťovali v relácii Správy RTVS z regiónov redaktori Jozefína Ilavská a Miroslav Lyko:

Univerzita má 25 budov, zvýšenie bezpečnosti v ich priestoroch bude stáť desaťtisíce eur. „Jedným z takýchto opatrení by mohol byť turniketový vstup na študentských domovoch,“ ozrejmila hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Spolu s Univerzitou Konštantína Filozofa a Selyeho univerzitou v Komárne rokovali s nitrianskym krajským policajným riaditeľom. Vytvorili pracovné skupiny na tvorbu opatrení a odporúčaní pre zvyšovanie bezpečnosti.

Na Trnavskej univerzite v tejto súvislosti pripravujú dvojdňový pracovný seminár. „Kde budeme trénovať aj určité situácie, ktoré môžu vzniknúť, za prítomnosti odborníkov,“ dodal poverený rektor Trnavskej univerzity Miloš Lichner.

Psychologické poradne aj alarmy

Súčasťou reakcie Univerzity Komenského v Bratislave na streľbu v Prahe je pokračovanie fungovania psychologickej poradne pre tých, ktorí prežívajú náročné životné situácie. Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici okrem iného uvažujú o zriadení vnútorného varovného systému.

Alarmy a kamerový systém majú na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Vedenie univerzity zároveň upozorňuje, že zákon povoľuje vstup na akademickú pôdu aj širokej verejnosti. „Napríklad prístup do univerzitnej knižnice alebo na zasadnutia akademických senátov,“ priblížila hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová.

Ministerstvo školstva sľubuje, že bude univerzitám nápomocné. Dodáva, že financovať nové bezpečnostné opatrenia im pomôžu peniaze z výzvy, ktoré rezort zverejní ešte v tomto polroku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko