Na hlavný obsah

Českí policajti vedeli o riziku. Takmer 90 minút pred streľbou pátrali v budove školy po potenciálnom útočníkovi

Vedenie fakulty im ponúklo pomoc, na ponuku však nereagovali.

Českí policajti vedeli o riziku. Takmer 90 minút pred streľbou pátrali v budove školy po potenciálnom útočníkovi
Zásah záchranárov po streľbe na Filozofickej fakulte v Prahe. Foto: TASR/AP

Vedenie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Karlovej (UK) v Prahe zverejnilo dokument, v ktorom popisuje podrobný sled udalostí pred a počas streľby z 21. decembra 2023.

Univerzita odhadla, že v čase útoku sa v budove FF mohlo nachádzať okolo 700 osôb. Podľa študentského informačného systému tam malo byť 913 ľudí, študentov i pedagógov. Škola však zohľadnila obdobie konca roka pred vianočnými sviatkami.

Vedenie fakulty v dokumente potvrdilo, že v deň streľby ponúklo pomoc policajtom, ktorí pátrali po podozrivom študentovi v hlavnej budove školy. Na ponuku však nereagovali.

Policajti mali vrátnikom ukázať fotografie troch osôb, z ktorých sa jedna ukázala ako strojca útoku. „Policajti im nepovedali, prečo hľadajú predmetné osoby,“ píše sa vo vyhlásení.

Vrátnici následne oznámili, že nikoho z hľadaných nevideli. Dostali však pokyn, aby v prípade nájdenia hľadanej osoby informovali políciu.

Fotografie osôb mali policajti ukázať aj prodekanovi FF UK Danielovi Berounskému. „Jeden z policajtov ukázal na mobilnom telefóne fotografiu D. K. a povedal, že sa asi blíži k Filozofickej fakulte, je asi psychicky narušený a môže byť nebezpečný,“ doplnil.

Na ponuku pomoci nereagovali

Policajtov tiež informoval o prítomnosti vedenia fakulty na prvom poschodí budovy a ponúkol pomoc. „Policajt však na ponuku nereagoval,“ dodal.

Táto udalosť sa podľa slov prodekana mala odohrať 21. decembra 2023 asi o 13.30 h, teda takmer hodinu a pol pred útokom.

Potvrdil to aj ďalší prodekan FF UK Jakub Rákosník. „Policajt mi ukázal fotografiu hľadaného s informáciou, že hrozí jeho vniknutie do budovy a môže byť ozbrojený,“ uviedol.

Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet