Na hlavný obsah

Počet obetí stúpa: Hlavnú moslimskú púť do Mekky neprežilo najmenej 900 ľudí

Väčšina z nich zomrela v dôsledku vlny horúčav.

Počet obetí stúpa: Hlavnú moslimskú púť do Mekky neprežilo najmenej 900 ľudí
Moslimskí pútnici sa modlia pred mešitou Nimrah počas druhého dňa každoročnej púte hadždž v Mekke. Foto: TASR/AP

Pri tohtoročnej veľkej moslimskej púti do Mekky zomrelo zhruba 900 ľudí, píše agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Zhruba 600 úmrtí pripadá na Egypt a o 68 mŕtvych krajanoch hovoria indickí diplomati.

V utorok (18. 6.)agentúra AFP evidovala ďalších 250 mŕtvych z iných krajín. Úrady v Saudskej Arábii, kde sa Mekka nachádza, vlastnú bilanciu nezverejňujú. U časti pútnikov sa zrejme prejavili zdravotné problémy v dôsledku vysokých teplôt.

V utorok egyptské diplomatické zdroje informovali o úmrtí 323 egyptských občanov pri veľkej púti do Mekky, ktorá sa uskutočnila od piatka do nedele. V stredu (19. 6.) nemenovaný diplomat agentúre AFP povedal, že počet mŕtvych Egypťanov vzrástol na 600.

Všetci novozapočítaní mŕtvi podľa zdroja zomreli v dôsledku vysokých teplôt v oblasti, ktoré vystúpili aj nad 50 stupňov.

Vlani umrelo dvesto ľudí

V stredu agentúru AFP informoval ďalší diplomatický zdroj o 68 mŕtvych pútnikoch z Indie. „Domnievame sa, že časť z nich zomrela v súvislosti s poveternostnými podmienkami,“ uviedol diplomat. Poukázal na to, že časť pútnikov tvoria starší ľudia. Niektorí ľudia z Indie sú tiež nezvestní.

Saudskoarabské úrady zatiaľ nezverejnili bilanciu mŕtvych. Uviedli však, že museli ošetriť viac ako 2 700 pútnikov. Agentúra AFP tak počty zisťuje predovšetkým z diplomatických zdrojov.

Niektoré krajiny, napríklad Jordánsko, informáciu o úmrtí svojich pútnikov zverejnili oficiálne. Vlani pri veľkej púti zomrelo viac ako 200 účastníkov.

Púť do Mekky, ktorá je symbolickým napodobením posledného putovania proroka Mohameda, je jedným z pilierov islamu a aspoň raz za život by ju mal vykonať každý moslim, ak mu to zdravie dovolí.

Milióny veriacich absolvujú veľkú púť (hadždž), ktorá sa koná každý rok v danom termíne, alebo malú púť (umra), ktorú možno podniknúť vo zvyšku roka. Tento rok sa podľa údajov miestnych úradov zúčastnilo púte viac ako 1,8 milióna ľudí, z ktorých 1,6 milióna prišlo zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet