Na hlavný obsah

Zdraželi kríže aj rakvy: Príspevok na pohreb sa takmer po 20 rokoch zrejme zvýši

V súčasnosti je príspevok vo výške 79,67 eura.

Zdraželi kríže aj rakvy: Príspevok na pohreb sa takmer po 20 rokoch zrejme zvýši
Ilustračná snímka z pohrebníctva. Foto: RTVS

Štátny príspevok na pohreb sa po 17 rokoch zrejme zmení a bude vyšší. Pomôcť má najmä sociálne slabším. Poslanci by o ňom mohli rokovať už na júnovej schôdzi parlamentu.

Na zabezpečenie pohrebu poskytuje štát príspevok vo výške 79,67 eura. Od nového roku by to mohlo byť 200 eur. „Tento príspevok bol naozaj skutočne malý. Dá sa povedať, že pomaly ani jeden veniec sa za to nedal kúpiť,“ priblížil predseda Asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Na potrebu zvýšenia príspevku na pohreb dlhodobo upozorňuje Slovenská asociácia pohrebných služieb a krematórií. Podľa jej predsedu by zvýšenie príspevku pomohlo najmä sociálne slabším, aby sa so zosnulým mohli dôstojnejšie rozlúčiť.

„Kríže a všetky tieto veci okolo toho tiež zdraželi. Kedysi to stálo 90 eur, teraz to môže stáť 120 eur. Aj cenové relácie v rámci rakiev, tiež sa zdraželo,“ uviedol Stríž.

Štátnemu príspevku na pohreb sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Snahy bez výsledku

Zvýšiť túto sociálnu dávku sa nepodarilo ani bývalému ministrovi práce, ktorý rezortu šéfoval ešte pred úradníckou vládou.

„Rokujeme s ministerstvom financií o tom, aby sme vedeli v rozpočte na budúci rok uplatniť túto požiadavku. Uvidíme, že či a v akej miere sa nám to podarí dohodnúť,“ povedal v auguste 2022 exminister práce Milan Krajniak (Smer rodina). K dohode napokon nedošlo.

„Ani ja som za tých osem rokov tento príspevok nedvíhal hore. No myslím si, že už dozrel čas, aby sme sa touto otázkou zaoberali. To nie sú nejaké obrovské náklady, ktoré by v značnej miere mohli pokriviť rozpočet ako taký,“ povedal poslanec Ján Richter (Smer-SD).

Zvýšenie navrhujú poslanci SNS

Zvýšenie príspevku navrhuje skupina poslancov za SNS. Aj jeden z predkladateľov návrhu tvrdí, že vplyv na rozpočet – aj v čase šetrenia – bude iba minimálny.

„Stávalo sa to, že sociálne slabšie rodiny nemali ani len na základné potreby, ani len na tú najlacnejšiu truhlu, a končili tí ľudia pomaly vo vreciach,“ uviedol jeden z predkladateľov návrhu poslanec Rudolf Huliak (SNS).

„Je to nový návrh, počujeme ho verejne prvýkrát. Budeme o ňom určite diskutovať na koaličnej rade,“ priblížil súčasný minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Na porovnanie, aj v susednom Česku je tzv. pohrebné vo výške 5 000 korún, čo je v prepočte približne 200 eur. V Poľsku je to takmer 950 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika