Na hlavný obsah

Elektronické cigarety na predpis: Austrália presúva predaj vaporizérov do lekární

Musia sa tiež porozprávať s lekárnikom.

Elektronické cigarety na predpis: Austrália presúva predaj vaporizérov do lekární
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Austrálčania si od pondelka (1. 7.) môžu kúpiť elektronické cigarety len v lekárňach. Než si ich kúpia, musia sa porozprávať s lekárnikom a musia mať lekársky predpis. Vyžaduje si to nový zákon, ktorý prijali minulý týždeň v snahe obmedziť fajčenie e-cigariet mladými ľuďmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od októbra sa povinnosť mať lekársky predpis obmedzí len na osoby mladšie ako 18 rokov. Vystavenie lekárskeho predpisu vyžadoval pôvodný, prísnejší návrh zákona, ktorý labouristická vláda zmiernila po protestoch opozície, predovšetkým zo strany Zelených. Kompromisná zmena zákona však vstúpi do platnosti s trojmesačným oneskorením.

Hlavným argumentom oponentov prísnejšej verzie zákona bolo, že obmedzia prístup k elektronickým cigaretám pre tých, ktorí chcú s fajčením prestať. Nutnosť mať na kúpu e-cigariet lekársky predpis podľa nich bude tiež zbytočne zaťažovať zdravotný systém.

„Podľa mňa to nedáva veľmi veľký zmysel, zvlášť či to v októbri zase zmení,“ povedala agentúre Reuters Sarah Harrisová zo Sydney. „Myslím, že tým len prinútia ľudí, aby išli na čierny trh, alebo sa pokúsili zohnať elektronické cigarety od kamarátov alebo on-line,“ dodala.

Prísne protifajčiarske zákony

Fajčenie elektronických cigariet, ktoré býva považované za bezpečnejšiu alternatívu fajčenia normálnych cigariet a za užitočný nástroj pre tých, ktorí sa pokúšajú s fajčením prestať, spočíva v zahrievaní tekutiny obsahujúcej nikotín.

Fajčiari inhalujú vznikajúcu paru. Štúdie však ukazujú, že aj závislosť od elektronických cigariet môže mať dlhodobo negatívny vplyv na zdravie.

Austrálske zákony sú zamerané predovšetkým na mladých. Podľa prieskumov vyskúšalo elektronickú cigaretu asi 22 percent obyvateľov vo vekovej skupine 18 až 24 rokov. Okrem obmedzenia predaja na lekárne aj zákony stanovia limit pre koncentráciu nikotínu a ich vôňa obmedzí na mätu, mentol alebo tabak.

Austrália je známa svojimi prísnymi protifajčiarskymi zákonmi a vysokými daňami z tabaku. Už na začiatku tohto roka zakázala dovoz väčšiny elektronických cigariet a dovozcovia teraz musia žiadať o licenciu vládny orgán na kontrolu liečiv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet