Na hlavný obsah

Fajčenie na verejnosti ako prvé na svete zakázali Íri, najprísnejšie zákony sú dnes v Mexiku. Ako sme na tom v EÚ?

Niektoré krajiny sveta fajčenie zakázali takmer úplne.

Fajčenie na verejnosti ako prvé na svete zakázali Íri, najprísnejšie zákony sú dnes v Mexiku. Ako sme na tom v EÚ?
Ilustračná snímka cigarety. Foto: Unsplash

Ešte koncom 20. storočia bolo fajčenie cigariet na verejných miestach, ako pracoviská, reštaurácie a bary, v spoločnosti akceptované.

S prelomom tisícročia sa spoločnosť začala meniť, čo vyústilo až do toho, že pred 20 rokmi, 29. marca 2004, sa Írsko stalo prvou krajinou na svete, ktorá zakázala fajčenie na všetkých verejných miestach.

Dnes väčšina krajín v Európe obmedzuje fajčenie na verejných miestach a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je to v súčasnosti 74 krajín na celom svete. A niektoré krajiny sveta ho zakázali takmer úplne, napríklad Bhután už v roku 2004.

Najprísnejší protifajčiarsky zákon

Podľa WHO má v súčasnosti najprísnejší protifajčiarsky zákon na svete Mexiko. Tam sa zakazuje fajčiť aj na lavičkách a v parkoch.

Portugalsko chce do roku 2040 dosiahnuť „generáciu bez dymu“ a prijať zákon zakazujúci predaj cigariet v baroch, kaviarňach a na čerpacích staniciach.

Kanada, ktorá chce do roku 2035 znížiť počet užívateľov tabaku na menej ako päť percent populácie, sa stala prvou krajinou, ktorá tlačí varovania aj na jednotlivé cigarety. Podobná legislatíva, ktorej cieľom je zabrániť mladým ľuďom začať fajčiť, sa pripravuje aj v Spojenom kráľovstve. Britský premiér Rishi Sunak chce vytvoriť „generáciu bez cigariet“.

Podľa WHO sa Uruguaj stal prvou krajinou na svete, ktorá prijala politiku úplného odstránenia fajčenia. Opatrenia v tejto krajine zahŕňajú zákaz fajčenia na všetkých uzavretých verejných miestach a vo vonkajších priestoroch v blízkosti nemocníc a škôl.

Paraguaj v roku 2020 ako posledná krajina v juhoamerickom regióne prijala vnútroštátny zákon o vytvorení „prostredia bez dymu“. To znamená, že ľudia si môžu zapáliť len na určitých otvorených priestranstvách, kde nie je príliš veľa ľudí.

V Európe sa zákony často ignorujú

Európska komisia tvrdí, že v Európe je náročné prinútiť ľudí a úrady, aby skutočne dodržiavali opatrenia proti fajčeniu, a zákony sa často ignorujú. Podľa Únie za zákaz fajčenia majú najprísnejšie právne predpisy Grécko, Maďarsko, Írsko, Rumunsko a Španielsko.

Cyprus, Česká republika, Litva, Poľsko a Slovensko majú obmedzenejšie opatrenia a aj tie sa v týchto krajinách často ignorujú.

V máji 2017 sa Česká republika stala 23. krajinou v Európe, ktorá zaviedla čiastočný zákaz fajčenia. Zákon okrem iného zahŕňa úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a iných verejných priestoroch.

V Európe bolo Nórsko druhou krajinou, ktorá v júni 2004 zakázala fajčenie v reštauráciách a baroch, o rok neskôr nasledovalo Macedónsko, v roku 2006 Belgicko a v nasledujúcom roku Veľká Británia, Francúzsko, Island a Litva.

Turecko zaviedlo zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch v máji 2008 a na Cypre platí od januára 2010. Lotyšsko tiež zakázalo fajčenie v reštauráciách a baroch od mája 2010.

V roku 2011 nasledovalo Španielsko, o rok neskôr Bulharsko a Ukrajina, v roku 2014 Rusko a v decembri 2015 Rumunsko. Vo Vatikáne pápež František zakázal predaj cigariet v novembri 2017 s účinnosťou od roku 2018. A v novembri 2019 začal zákaz fajčenia na verejných miestach platiť aj v Rakúsku.

Najnovšie sa zákaz fajčenia na verejných miestach vo svete začal uplatňovať v Mexiku v januári minulého roka.

Oddelené fajčiarske priestory

Niektoré európske krajiny presadzujú zákaz fajčenia na verejných miestach len čiastočne. Napríklad v Dánsku platí výnimka pre bary a kluby s rozlohou menšou ako 40 metrov štvorcových.

V Chorvátsku sa smie fajčiť aj v malých baroch, zatiaľ čo väčšie reštaurácie musia mať na tento účel oddelené priestory. Reštaurácie v Estónsku, Fínsku, Taliansku, Poľsku a Portugalsku tiež umožňujú návštevníkom fajčiť v oddelených priestoroch a túto prax majú aj niektoré nemecké spolkové krajiny.

V Rakúsku je fajčenie povolené v menších baroch a v Slovinsku sú povolené aj fajčiarske miestnosti. Na Slovensku musia byť na tento účel tiež oddelené miestnosti, podobne ako v Srbsku.

Vo Švédsku môžu mať reštaurácie oddelené fajčiarske miestnosti, ale nesmie sa v nich podávať jedlo ani nápoje, a od júla 2019 je zakázané fajčiť aj pred reštauráciami a inými verejnými miestami. Podobne aj Švajčiarsko povoľuje fajčiarske miestnosti, ale niektoré kantóny majú prísnejšie zákony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet