Na hlavný obsah

Slovenská pošta zasa zvýšila ceny. Priplatíme si najmä za posielanie listov, najviac sa to dotkne starších ľudí

Cenovo zvýhodnené sú elektronické služby.

Slovenská pošta zasa zvýšila ceny. Priplatíme si najmä za posielanie listov, najviac sa to dotkne starších ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská pošta zvýšila ceny za svoje služby. Zdraželo najmä posielanie listov. Pošta tak reaguje na vyššie prevádzkové náklady. Ceny poštových služieb sa naposledy menili vlani v marci.

List 1. triedy do 50 gramov po novom stojí 1,50 eur, zdražel o 30 centov. Z pôvodných 90 centov sa o 10 centov zvýšila aj cena 50-gramového listu 2. triedy.

„Úprava taríf reaguje na zvyšujúce sa prevádzkové náklady, pokles poštových zásielok a poštového platobného styku, čím klesajú výnosy,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu pre reguláciu el. kom. a pošt. služieb Adriana Volfová.

Vyšším cenám na pošte sa v relácii Ekonomika :24 venovala redaktorka Andrea Škutová:

Pôvodne mala Slovenská pošta zvyšovať ceny už začiatkom roka. Regulačný úrad ich však odsúhlasil až k 1. júlu.

,,Kontinuálny pokles početnosti listových zásielok, pokles balíkových zásielok, kontinuálny pokles využívania finančných produktov, cien energií, pohonných hmôt, stavu a vývoja inflácie, rast minimálnej mzdy a životných nákladov zamestnancov spojený s požiadavkou na zvyšovanie miezd sú fakty, ktoré ovplyvňujú hospodárenie Slovenskej pošty,“ uviedol hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Cenovo zvýhodnené sú elektronické služby

Drahšie poštovné sa podľa analytika dotkne najmä starších ľudí. Tí podľa neho využívajú poštové služby pri okienku najčastejšie. Zároveň dodáva, že zvyšovanie cien je namieste.

„Napríklad v Rakúsku sa každoročne zvyšujú ceny služieb aj poštových, aj prepravných, ale aj osobnej prepravy s mierou inflácie,“ tvrdí ekonóm z Obchodnej fakulty EUBA Ľuboš Pavelka.

Cenovo zvýhodnené sú elektronické služby, ako napríklad e-podací hárok. Pošta tak chce motivovať ľudí k ich využívaniu. „Na druhej strane by to malo byť spojené a mali by ísť ruka v ruke aj so zvyšovaním počítačovej gramotnosti predovšetkým seniorov,“ myslí si Pavelka.

Ceny za poštových kuriérov či využívanie balíkoboxov Slovenskej pošty ostávajú nezmenené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko