Na hlavný obsah

Rodičia Prataseviča chcú žalovať bieloruské médiá za synovu diskreditáciu

Prekáža im, že ho vykreslujú ako extrémistu a teroristu.

Rodičia Prataseviča chcú žalovať bieloruské médiá za synovu diskreditáciu
Natalľa Pratasevičová a Dzmitryj Pratasevič, rodičia zadržaného bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča. Foto: TASR/AP

Rodičia bieloruského proopozičného blogera Ramana Prataseviča, ktorého zadržiavajú v Minsku, chcú žalovať štátne médiá v Bielorusku za diskreditáciu svojho syna. Podľa agentúry BNS to na online tlačovej konferencii organizovanej litovskými poslancami oznámil Pratasevičov otec Dzmitryj.

Podľa jeho slov sa vo vysielaní štátnych televíznych kanálov v Bielorusku snažia jeho syna vykresliť ako extrémistu, teroristu a znevažujú jeho prácu i jeho samého. Matka novinára Natalľa Pratasevičová spresnila, že najmä bieloruský novinár Ryhor Azaronak šíri o jej synovi dezinformácie a označuje ho za „neonacistu“.

Podľa Pratasevičovej „je to neúnosné“, preto žiada „celé svetové spoločenstvo“, aby pomohlo jej synovi, jeho priateľke Sofii Sapegovej, ktorá bola pred vyše týždňom zadržaná v Minsku spolu s Pratasevičom, a „všetkým (v Bielorusku), ktorí sú mučení za mrežami.“

Bojoval proti separatistom na Donbase?

Agentúra TASS v utorok (1. 6.) informovala, že generálna prokuratúra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny požiadala Bielorusko, aby jej umožnilo Pratasevičov výsluch v rámci vyšetrovania podozrenia, že bol zapletený do ostreľovania civilného obyvateľstva Donbasu a ničenia civilnej infraštruktúry.

TASS dodal, že generálna prokuratúra LĽR predtým začala voči Pratasevičovi trestné stíhanie pre podozrenie, že sa v roku 2014 pripojil k dobrovoľníckemu práporu Azov, pričom od leta roku 2014 do zimy roku 2015 údajne pôsobil ako zástupca veliteľa pre komunikáciu jednej z rot práporu, ktorý sa zapojil do bojov proti proruským separatistom.

Na snímke bieloruský novinár Raman Pratasevič hovorí do kamery vo väznici v Minsku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bieloruské orgány vedú voči zadržanej dvojici vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania masových nepokojov a akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, a z podnecovania nenávisti voči príslušníkom bezpečnostných zložiek. Obom hrozí až 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet