Na hlavný obsah

Odporca Lukašenkovho režimu sa priamo na súde v Bielorusku pokúsil o samovraždu

Kým otvorili klietku pre väzňov, bol už v bezvedomí.

Priamo v súdnej sieni sa o samovraždu pokúsil Sciapan Latypav, ktorého bieloruská opozícia radí medzi súdobých politických väzňov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Pri rokovaní o svojom prípade si Latypav posťažoval na mučenie a porezal sa do hrdla, uviedol na webe opozičný denník Naša Niva. Podľa očitých svedkov je tiež možné, že si do krku zarazil pero. Latypav tak urobil vo chvíli, keď na súde vypovedal ako svedok jeho otec. Ruská redakcie BBC informovala, že väzňa následne odviezla sanitka.

https://twitter.com/lapatina_/status/1399732581499822083

„Otče! Po stretnutí (s tebou) ku mne prišiel policajt z GUBOP (odboru boja proti organizovanému zločinu, ktorý sa podľa opozičných médií stal jedným z hlavných nástrojov potláčania opozície – pozn. red.). Sľuboval, že ak sa nepriznám, že som vinný, dočkám sa izolácie a začnú trestne stíhať príbuzných a susedov. V izolácii som bol 51 dní. Tak sa teda pripravuj,“ vyhlásil Latypav, kým si spôsobil zranenia, uviedla BBC. Latypav podľa nej použil slangový výraz, ktorý môže znamenať izoláciu, ale aj vytvorenie neznesiteľných podmienok zo strany ostatných väzňov.

Klietku pre obžalovaných, v ktorej sa zranený Latypav nachádzal, najskôr nemohli otvoriť, pretože eskorta nemala kľúče. Keď sa dvere konečne podarilo otvoriť, Latypav bol už v bezvedomí. Odniesli ho na nosidlách a odviezli s policajným sprievodom.

https://twitter.com/VoicesBelarus/status/1399702291469438977

Latypava podľa denníka Naša Niva zatkli vlani v septembri, keď sa dožadoval mien policajtov, ktorí prišli do jednej štvrte v Minsku premaľovať opozičné grafitti. Odvtedy je za mrežami a medzitým ho začali súdiť aj pre obvinenie z podvodu, neuposlúchnutia polície a vyvolávania masových nepokojov. Hrozí mu desať rokov za mrežami. Latypav sa na súde odmietol priznať. Bieloruskí ochrancovia ľudských práv ho označujú za politického väzňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet