Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Lukašenko ustanovil nový sviatok, ktorým rozhorčil Poliakov

Pripomínať má deň útoku Sovietskeho zväzu na Poľsko.

Lukašenko ustanovil nový sviatok, ktorým rozhorčil Poliakov
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

V Bielorusku pribudne ďalší sviatok – Deň národnej jednoty. Pripomínať sa bude 17. septembra, teda v deň začiatku útoku Sovietskeho zväzu na Poľsko v roku 1939, ktorého armáda a v jej radoch desaťtisíce Bielorusov v tom čase bojovala proti nacistickému Nemecku, uviedol spravodajský portál Belsat. Ako informovala agentúra PAP, Varšava na tento krok reagovala s rozhorčením.

Podľa Belsatu výnos o novom sviatku podpísal v utorok (9. 6.) prezident Alexandr Lukašenko, ktorého bieloruská opozícia a západné štáty neuznávajú ako legitímnu hlavu štátu.

V oficiálnej bieloruskej historiografii je 17. september špecifikovaný ako výročie spojenia regiónov  západného Bieloruska s Bieloruskou sovietskou socialistickou republikou.

„Tento deň sa stal aktom historickej spravodlivosti pre bieloruský národ – rozdelený proti svojej vôli v roku 1921 Rižským mierom,“ cituje Belsat z vyhlásenia Lukašenkovho úradu.

Sovietska invázia do Poľska

Poľské ministerstvo zahraničných vecí na Lukašenkov výnos reagovalo podľa agentúry PAP s rozhorčením a poľský Inštitút národnej pamäti (INP) uviedol, že sovietsky útok na Poľsko zo 17. septembra 1939 nie je Dňom národnej jednoty Bieloruska, ale „dňom zjednotenia dvoch totalitných režimov“ – sovietskeho a nacistického.

INP zdôraznil, že 17. septembra 1939 sovietsky vodca Josif Stalin splnil svoj záväzok voči Adolfovi Hitlerovi v súlade s tajným protokolom k Paktu Molotov-Ribbentrop a útokom Červenej armády na Poľsko umožnil tretej ríši rýchlo dobyť poľské územie. Tento deň je preto „symbolom zločineckej spolupráce medzi Hitlerom a Stalinom“.

Rezort poľskej diplomacie zdôraznil, že „táto sovietsko-nacistická invázia do Poľska spustila najstrašnejšiu vojnu vo svetových dejinách, ktorá stála životy 60 miliónov ľudí vrátane obyvateľov Bieloruska“, pričom „mnoho z nich zahynulo v nemeckých koncentračných táboroch alebo sovietskych gulagoch“.

Vo vyhlásení poľského ministerstva sa ďalej konštatuje, že „17. september 1939 znamenal pre niekoľko stotisíc poľských civilistov stratu občianstva, dôstojnosti a smrť v hlbinách sovietskeho Ruska“.

Vzťahy Bieloruska s Poľskom sú napäté

Ministerstvo označilo ustanovenie nového sviatku za „akt podkopávajúci nezávislosť a zvrchovanosť Bieloruska“.

Spravodajský portál Onet.pl pripomenul, že Lukašenko v poslednom čase Poľsko kritizoval viackrát. V apríli napríklad vyhlásil, že vzťahy s Poľskom nikdy neboli dokonalé, ale bieloruská strana dlho tolerovala „útoky a obvinenia“ voči sebe a usilovala sa o kompromis, pričom preukázala flexibilitu.

V tejto súvislosti kritizoval, že Varšava túto ústretovosť vnímala ako slabinu Minska. Každá pripravenosť Poľska na dialóg bola podľa Lukašenka zmarená tvrdeniami o zmanipulovaní prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali vlani v auguste, udeľovaním „azylu utekajúcim zradcom a extrémistom“, podporou extrémistických internetových webov a následnými sankciami voči Bielorusku.

Onet.pl v tejto súvislosti pripomenul prípady zadržaných príslušníkov poľskej menšiny v Bielorusku, ktorí boli na jar obvinení z podnecovania etnickej nenávisti a rehabilitácie nacizmu. Aktivisti z poľskej menšiny tieto obvinenia odmietajú ako neopodstatnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet