Na hlavný obsah

Ján Herák obvinený zo zneužívania sa vzdal mandátu

Chce chrániť svoju rodinu.

Ján Herák obvinený zo  zneužívania sa vzdal mandátu
Na snímke Ján Herák. Foto: TASR

Poslanec Ján Herák obvinený zo zneužívania maloletej osoby sa vzdal poslaneckého mandátu. „Rozhodol som sa ako otec, aby som chránil svoju rodinu, že sa vzdávam svojho mandátu,“ vyhlásil v stredu (9. 6.)

Ako povedal, rozhodnutie prijal ako otec a rodič a pretože z neho médiá urobili „toho najšpinavšieho chlapa“.

„A za toto mi politika nestojí,“ doplnil a vyvrátil domnienky, že by vzdanie mandátu znamenalo, že by sa priznal k prípadu, z ktorého je obvinený. „Moje svedomie je skutočne čisté, tohto skutku som sa nedopustil,“ uviedol.

Výzva premiéra aj OĽANO

Heráka ešte krátko pred jeho tlačovou konferenciou vyzvalo na prijatie zodpovednosti aj hnutie OĽANO.

„Vzdanie sa poslaneckého mandátu v tejto chvíli považujeme za správne riešenie na upokojenie situácie, vzhľadom na závažnosť obvinení. Veríme, že nezaradený poslanec Ján Herák prijme zodpovedné rozhodnutie,“ zhodnotilo hnutie vo vyhlásení.

Podobne svoj postoj komunikoval aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Vzhľadom na citlivosť tejto témy by som sa ja na jeho mieste vzdal poslaneckého mandátu,“ dodal premiér. Na vyvodenie zodpovednosti ho vyzvali strany SaS i Za ľudí.

Herák už do 28. mája oficiálne nebol členom poslaneckého klubu OĽANO. Po tom, ako ho obvinili zo zneužívania maloletej osoby z klubu odišiel a v parlamente pôsobil ako nezaradený poslanec.

Je v jeho záujme, aby sa všetko vyšetrilo

Herák aktuálne čelí viacerým podozreniam, že mal v detských táboroch, ktoré organizoval, sexuálne zneužiť tri dievčatá. Všetky obvinenia odmieta a na konferencii priblížil, že k deťom v táboroch pristupoval vždy zodpovedne, pričom sa snažil „častokrát im nahradiť otca“.

Nevedel odpovedať, či bude aj naďalej organizovať ďalšie detské tábory. „Ale skôr nie,“ doplnil s tým, že aktuálna situácia negatívne zasahuje jeho psychiku.

„Je v mojom záujme, aby sa všetko riadne vyšetrilo, budem maximálne súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ ubezpečil.

Herák tiež dodal, že „načasovanie nie je politicky motivované,“ predpokladá, že po odchode z parlamentu bude pokračovať v práci vysokoškolského pedagóga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko