Na hlavný obsah

K SaS sa pridal ďalší koaličný partner. Aj strana Za ľudí vyzýva Heráka vzdať sa mandátu

Poslanec čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby.

K SaS sa pridal ďalší koaličný partner. Aj strana Za ľudí vyzýva Heráka vzdať sa mandátu
Na snímke poslanec Ján Herák. Foto: SITA

Poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Heráka vyzvala v stredu 9. júna vzdať sa poslaneckého mandátu aj strana Za ľudí. Odvoláva sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

„Strana Za ľudí pevne verí v to, že je povinnosťou štátu a odzrkadlením jeho kvality obhajovať a chrániť predovšetkým práva najslabších a obetí. Keďže dnes bola médiami zverejnená informácia, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia a keďže sa podozrenie z tohto činu týka mladistvej osoby, túto situáciu vnímame mimoriadne citlivo. Strana Za ľudí preto vyzýva poslanca Heráka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu,“ uviedlo pre TASR tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Nezaradeného poslanca už skôr v stredu k rovnakému kroku vyzvala aj strana SaS. „Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia, a tiež systém prevencie,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu strany Anna Zemanová.

Maximálna súčinnosť

Heráka obvinili zo zneužívania maloletej osoby. Poslanec reagoval, že verí v dokázanie svojej neviny. Deklaroval pripravenosť poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a dôveru voči nim.

Koncom mája si pozastavil členstvo v klube OĽANO do času, kým sa obvinenie nevyšetrí. V parlamente momentálne figuruje ako nezaradený poslanec.

Organizátor detských táborov

Web tvnoviny.sk v stredu informoval, že polícia obnovila prípad z roku 2018, kedy Herák čelil trestnému stíhaniu zo zneužitia 16-ročného dievčaťa. Polícia tak urobila na pokyn prokuratúry. Podľa webu proti poslancovi svedčia už dokopy tri dievčatá.

Herák organizuje tábory pre deti, často ide podľa neho o deti z detských domov, z neúplných rodín či z vylúčených komunít. „Chápem, že niekedy majú deti potrebu si vymýšľať či zaujať,“ reagoval v súvislosti s obvinením. Odmieta, že by sa stali veci, z ktorých bol obvinený

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko