Na hlavný obsah

Kubánska vláda obnovila prístup na internet, ktorý obmedzila po vlne protestov

Na ostrove cez víkend vypukli nepovolené protesty.

Kubánska vláda obnovila prístup na internet, ktorý obmedzila po vlne protestov
Protivládni demonštranti počas protestu v Havane v nedeľu 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Kubánske úrady v stredu (14. 7.) obnovili v krajine prístup na internet. Predtým ho obmedzili v reakcii na protesty, ktoré na ostrove vypukli počas uplynulého víkendu. Sociálne siete a komunikačné platformy však zostávajú naďalej zablokované, informovala agentúra AFP.

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim rázne zakročila.

O život prišiel najmenej jeden človek a viac ako 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov polícia zatkla.

Sociálne siete naďalej nefungujú

V súvislosti s protestmi boli na Kube od pondelka hlásené rozsiahle výpadky internetu. Podľa reportérov AFP bol počas stredy prístup na web do veľkej miery obnovený. Neprístupné však zostávajú sociálne siete a chatovacie služby.

Sociálne siete sú podľa AFP pre Kubáncov jedinou cestou, ako sa dostať k správam nezávislých médií, zatiaľ čo aplikácie umožňujúce posielanie súkromných správ prestavujú hlavný prostriedok ich vzájomnej komunikácie.

Niektorým Kubáncom sa blokádu podarilo obísť prostredníctvom virtuálnych privátnych sietí.

Ostrov zápasí s nedostatkom liekov aj potravín

Kubánska vláda obvinila z podnecovania spoločenského napätia v krajine Spojené štáty, ktoré rovnako viní aj za ekonomické ťažkosti ostrova. Washington tieto obvinenia odmietol a vyzval Havanu, aby prestala obmedzovať internet a otvorila pre svojich občanov všetky dostupné komunikačné kanály.

Spontánne protesty vypukli 11. júla v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie.

Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid – počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Ulice Havany boli už v stredu podľa AFP pokojné, ale hliadkovalo v nich väčšie množstvo príslušníkov bezpečnostných síl než obvykle. Najviac policajtov bolo rozmiestnených okolo sídla kubánskeho parlamentu, kde sa v nedeľu zhromaždili demonštranti, ktorí skandovali heslá ako „Preč s diktatúrou“, „Sloboda“ a „Sme hladní“.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet