Na hlavný obsah

Ďalší bieloruskí športovci sa nechcú vrátiť domov, obávajú sa o život

Ďalší dvaja športovci oznámili, že sa už nevrátia do Bieloruska.

Ďalší bieloruskí športovci sa nechcú vrátiť domov, obávajú sa o život
Na snímke bieloruský atlét Andrej Kravčenko. Foto: ČTK/AP/Martin Meissner

Ďalší dvaja bieloruskí športovci oznámili, že sa už nevrátia zo zahraničia domov. Manželská atletická dvojica Jana Maksimova a Andrej Kravčenko na sociálnej sieti napísali, že sa obávajú o život.

Lietadlo s ich kolegyňou Kryscinou Cimanovskou medzitým pristálo vo Varšave. Pred bieloruskou ambasádou v Kyjeve ľudia demonštrovali za ochranu bieloruských utečencov, ktorí vo vlasti čelili represiám.

Medailistu z OH po protestoch vyhodili z reprezentácie

Bieloruskí športovci boli medzi prvými, ktorí vlani protestovali proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka. Viac ako 400 ich podpísalo otvorený list odsudzujúci manipuláciu volieb a násilie v uliciach.

Bol medzi nimi aj Andrej Kravčenko, medailista z olympiády v Pekingu. Pri protestoch v Minsku ho zadržali, zbili a v národnom tíme skončil. Teraz sa spolu s manželkou obávajú o život a chcú zostať v Nemecku.

Vyjadrili podporu Kryscine Cimanovskej, ktorá sa odmietla vrátiť z olympiády v Tokiu a v Poľsku dostala humanitárne víza. Jej krok upriamil pozornosť na porušovanie ľudských práv v Bielorusku. 

Športovci aj aktivisti sa obávajú o bezpečnosť

Podľa Ivana Godárskeho z občianskeho združenia MEMO 98 to svedčí o tom, že športovci už nechcú žiť v krajine v područí diktátora.

„Medzinárodné spoločenstvo si celkom jednoznačne uvedomilo, že tento režim nie je reformovateľný v žiadnom smere. Myslím si, že všetci celkom jasne vedia, kto Lukašenko je. Jeho maska bola strhnutá voľbami v roku 2020 a následným vývojom, keď sa neštítil brutálnych zákrokov voči nevinným,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Varšava potvrdila, že Kryscine Cimanovskej zaručí bezpečnosť, no obáva sa, že o ňu môžu mať záujem aj iné, nielen bieloruské tajné služby.

Podľa Ivana Godárskeho je dôležité, aby demokratické krajiny vyslali jasný signál pomoci ľuďom, médiám a občianskym organizáciám v Bielorusku.

„Tá represia je nielen voči občianskym aktivistom. Naposledy režim vstúpil do rôznych občianskych organizácií, nezávislé médiá boli zatvárané alebo perzekvované. Je dôležité, aby občania, ktorí vidia cestu v emigrácii videli, že je tam naozaj pomocná ruka zo strany krajín demokratického spoločenstva.“

Režim prezidenta Lukašenka už dlhšiu dobu označuje opozičných aktivistov či mimovládky za zahraničných agentov. Tvrdí, že sú manipulovaní cudzími peniazmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet