Na hlavný obsah

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca sa skončila

Parlament znova nebol uznášaniaschopný.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca sa skončila
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Ani na štvrtý pokus sa v utorok (31. 8.) nepodarilo zahájiť rokovanie parlamentu o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z jeho funkcie.

Národná rada SR opäť nebola uznášaniaschopná, keďže prítomných bolo 63 poslancov. Na uznášaniaschopnosť je potrebná nadpolovičná väčšina, teda 76 poslancov.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tak mimoriadnu schôdzu ukončil. Program tejto schôdze bude zaradený do riadnej schôdze parlamentu, ktorá začína 16. septembra.

Pôvodný termín začatia mimoriadnej schôdze bol pondelok (30. 8.), no parlament nebol uznášianiaschopný ani na jeden z dvoch pokusov.

Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 31 poslancov strany Smer-SD a nezaradených poslancov.

Opozičný poslanec a jeden z inciátorov schôdze Robert Fico (Smer-SD) sa po neúspešnej schôdzi vyjadril, že vládu tvoria neprofesionáli, ktorí sa boja Mikulcových prešľapov.

Poznamenal, že nebudú čakať do 16. septembra na riadnu schôdzu parlamentu, ale opäť podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Kollár označil Ficove vyjadrenia za klamstvá. Uviedol, že hnutie Sme rodina bolo prítomné a zahlasovalo za začatie schôdze. Ako dôvod označil, že majú niekoľko otáznikov vo vedení ministerstva vnútra, ktoré im však v pondelok na koaličnej rade prisľúbili partneri ozrejmiť.

Podľa neho sa Fico len bojí, lebo „slučka okolo jeho krku sa uťahuje“. Apeloval tým na postupné priznávanie sa Ficových nominantov k trestným činom. „Nechceme, aby sa tu v budúcnosti vytvorila nejaká iná skupina, ktorá si rovnakým spôsobom sprivatizuje spravodlivosť,“ dodal Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko