Na hlavný obsah

Kazašský prezident požiadal o zahraničnú pomoc pri potlačení nepokojov v krajine

Hovorí o teroristickej hrozbe.

Kazašský prezident požiadal o zahraničnú pomoc pri potlačení nepokojov v krajine
Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev oznámil, že požiadal prezidentov štátov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohli potlačiť nepokoje v jeho krajine. Hovorí o „teroristickej hrozbe“, informovala agentúra TASS.

Vojenskú alianciu ODKB na čele s Ruskom tvoria viaceré štáty niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Kazachstanom v súčasnosti zmietajú nepokoje, ktoré pôvodne začali ako protesty proti zdraženiu skvapalneného ropného plynu (LPG).

„Dnes som sa obrátil na hlavy štátov ODKB s prosbou o poskytnutie pomoci Kazachstanu pri prekonávaní tejto teroristickej hrozby. V skutočnosti už nejde len o hrozbu, ale o podkopávanie celistvosti štátu a hlavne o útok na našich občanov, ktorí ma ako hlavu štátu žiadajú, aby som im urýchlene pomohol,“ vyhlásil Tokajev. Podľa jeho slov je táto žiadosť úplne na mieste.

ODKB je Ruskom vedená vojenská aliancia viacerých bývalých sovietskych republík, ktorá má byť protiváhou NATO. Jej členmi sú okrem Kazachstanu a Ruska aj Arménsko, Bielorusko, Kirgizsko a Tadžikistan.

Prezident hovorí o terorizme

Tokajev podľa TASS ďalej vyhlásil, že v najväčšom kazašskom meste Alma-Ata „riadia teroristické skupiny, ktoré sa zmocňujú budov infraštruktúry“. „A predovšetkým sa zmocňujú zariadení, kde sa nachádzajú ručné strelné zbrane,“ uviedol.

Prezident v stredu (5. 1.) prehovoril v televízii už druhýkrát v priebehu niekoľkých hodín, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej sú súčasné nepokoje v stredoázijskej krajine najhoršie za viac ako desať rokov.

V celej krajine podľa ruských tlačových agentúr vyhlásili výnimočný stav. Prezident Tokajev pod tlakom demonštrácií odvolal vládu a okrem iného vyhlásil, že preberá funkciu predsedu bezpečnostnej rady, ktorú doteraz zastával jeho predchodca v najvyššom úrade Nursultan Nazarbajev, a že mieni postupovať „s maximálnou tvrdosťou“.

Protesty vypukli na začiatku januára po zrušení cenového stropu na LPG, ktorého ceny sa potom zdvojnásobili. Vláda v utorok (4. 1.) požiadavkám demonštrantov ustúpila a sľúbila znížiť ceny LPG o viac ako 50 %, demonštrantov tým však neupokojila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet