Na hlavný obsah

NATO vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy

Reaguje tak na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny.

NATO vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy v reakcii na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny, uviedlo to v pondelok (24. 1.) NATO vo vyhlásení.

Cieľom je „posilniť odstrašujúcu prítomnosť“ v oblasti Baltského mora. Svojich vojakov a vybavenie už podľa bruselskej aliančnej centrály ponúklo niekoľko členských štátov.

Dánsko vysiela do Baltského mora fregatu a chystá sa presunúť do Litvy štyri stíhačky F-16, aby podporili dlhodobú misiu NATO na ochranu vzdušného priestoru regiónu. Španielsko vysiela lode a zvažuje tiež stíhacie lietadlá do Bulharska, kam v apríli zamieria aj dva stroje F-35 od Holandska.

Ochotu vyslať svoje jednotky do Rumunska pod spoločné vedenie NATO vyjadrilo aj Francúzsko. Väčšiu vojenskú prítomnosť vo východnej Európe zvažujú aj Spojené štáty.

Posilňovanie bezpečnosti

„NATO bude aj naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia na ochranu a obranu všetkých spojencov vrátane posilnenia východnej časti aliancie. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany,“ uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Hromadenie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou budí obavy u západných spojencov. O situácii budú v pondelok hovoriť ministri zahraničia členských krajín Európskej únie, na diaľku sa pripojí tiež šéf diplomacie USA Antony Blinken.

USA pre obavy z hroziacej ruskej invázie nariadili odchod všetkým rodinám zamestnancov veľvyslanectva v Kyjeve, EÚ zatiaľ podobný krok nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet