Na hlavný obsah

Borrel: EÚ zatiaľ neodvolá rodiny diplomatov z Ukrajiny

Reaguje tak na krok USA.

Borrel: EÚ zatiaľ neodvolá rodiny diplomatov z Ukrajiny
Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia nemieni odvolávať rodiny diplomatov z Ukrajiny, pri ktorej hraniciach je stále pripravená na akciu ruská armáda. Dvadsaťsedmička zatiaľ nevidí dôvod na ich stiahnutie, ktoré v nedeľu (23. 1.) oznámili Spojené štáty.

Pred pondelkovým (24. 1.) rokovaním ministrov zahraničia členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého pokračujú rokovania medzi Washingtonom a Moskvou. O ich poslednom vývoji bude v pondelok európskych spojencov informovať americký minister zahraničia Antony Blinken.

USA pre obavy z hroziacej ruskej invázie nariadili odchod všetkým rodinám zamestnancov veľvyslanectva v Kyjeve a povolili tiež odchod nepotrebných diplomatických pracovníkov.

EÚ podľa Borrella zatiaľ krok Washingtonu kopírovať nebude. „Nemyslím, že by sme museli opustiť Ukrajinu a odísť. Ale možno bude mať minister Blinken viac informácií, o ktoré sa s nami podelí,“ povedal Borrell.

Blinken sa k zástupcom vlád európskej dvadsaťsedmičky pripojí na diaľku a oboznámi ich okrem iného s výsledkom piatkového (21. 1.) rokovania s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Blinken po ňom uviedol, že Washington je pripravený písomne odpovedať na ruské požiadavky, keď Moskva zareaguje na obavy Západu týkajúce sa Ukrajiny, pri ktorej hranici má Rusko zhruba 100 000 vojakov a ťažkú techniku.

Diplomati očakávajú, že ministri v pondelok potvrdia svoj zámer reagovať na prípadný ruský vpád do susednej krajiny tvrdými ekonomickými sankciami, o ich konkrétnej podobe sa však baviť nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet