Na hlavný obsah

Británia schválila uvalenie sankcií proti Rusku, povedal premiér Johnson

V talóne majú aj ďalšie, poznamenal.

Británia schválila uvalenie sankcií proti Rusku, povedal premiér Johnson
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo schválilo uvalenie medzinárodných sankcií proti Rusku za porušovanie medzinárodného práva a ukrajinskej suverenity. Informoval o tom britský premiér Boris Johnson.

Prvé sankcie cielia na päť ruských bánk a troch podnikateľov, ktorí sú podľa Londýna blízki Kremľa. Premiér v prejave v Dolnej snemovni uviedol, že im zmrazia aktíva v Británii a zakážu im vstup do krajiny. Ak bude Rusko v „dobýjaní“ Ukrajiny pokračovať, Británia podľa Johnsona sankcie ešte pritvrdí.

Johnson obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že „vytvoril zámienku pre plnohodnotnú ofenzívu“ proti Ukrajine. Uznaním dvoch separatistických ukrajinských regiónov Putin podľa neho „nehanebne porušil“ minský mierový proces, ale Londýn a jeho spojenci sú pripravení do poslednej chvíle pokračovať v hľadaní diplomatického riešenia.

Sankcie sa dotknú podnikateľov Gennadija Timčenka a bratov Borisa a Igora Rotenbergovcov. Londýn na nich cieli pre ich úzke väzby na Putina. Terčom sankcií sú aj banky Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank. Ďalšie silné sankcie si chce Londýn podľa Johnsona nechať „v zálohe v súvislosti s tým, čo môže prezident Putin urobiť v ďalšom kroku“.

„Chceme zabrániť tomu, aby ruské spoločnosti získavali finančné prostriedky v librách alebo dokonca v dolároch. Už nesmú získavať finančné prostriedky na britských trhoch a chceme sa zbaviť nejasností, ktoré zahaľujú vlastníctvo majetku v tejto krajine,“ dodal Johnson.

Premiér ocenil krok nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý vyhlásil, že udelenie súhlasu k prevádzke nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 nie je pre terajší postupu Ruska proti Ukrajine možné. Za nepredstaviteľné označil britský premiér aj organizovanie významných futbalových turnajov v Rusku.

Ide podľa neho len o prvý súbor sankcií, ďalšie budú zrejme nasledovať. „Pretože sa obávam, že Rusko bude ešte v nerozumnom správaní pokračovať,“ povedal Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet