Na hlavný obsah

Vláda bude žiadať o humanitárnu pomoc zo zahraničia

Využije ju pre utečencov z Ukrajiny.

Vláda bude žiadať o humanitárnu pomoc zo zahraničia
Na snímke sklad humanitárnej pomoci pre utečencov z Ukrajiny v priestoroch Mestského kultúrneho strediska (MsKS) vo Veľkých Kapušanoch. Foto: TASR

Slovensko bude žiadať v súvislosti s návalom utečencov z Ukrajiny o humanitárnu pomoc zo zahraničia. V stredu (16. 3.) o tom rozhodla vláda.

Ako uvádza ministerstvo vnútra, do pondelkovej (14. 3.) polnoci z Ukrajiny na Slovensko prišlo 212 930 ľudí, pričom 28 536 z nich požiadalo o dočasné útočisko. Slovensko tiež eviduje 154 žiadostí o azyl.

„Vzhľadom na to, že humanitárna situácia na území Ukrajiny sa neustále zhoršuje, je predpoklad, že tento počet bude ďalej narastať,“ dodáva rezort vnútra.

Ministerstvo uvádza, že prostriedky, ktorými Slovensko aktuálne disponuje, nestačia na to, aby naša krajina zvládla prílev vojnových utečencov z Ukrajiny.

Vláda nakúpi aj palivo

Vláda bude žiadať humanitárnu pomoc aj od štátov mimo Európskej únie či medzinárodných organizácií, keďže mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany už aktivovali.

„Humanitárna pomoc zo zahraničia sa použije na zabezpečenie základných potrieb pre utečencov, akými sú ubytovanie, stravovanie, hygiena a neodkladná zdravotná starostlivosť,“ uvádza rezort vnútra.

Vláda tiež schválila nákup do 650 000 litrov pohonných hmôt, ktoré štát využije na prepravu materiálu z humanitárnej pomoci.

Ich tankovanie zabezpečí ministerstvo vnútra prostredníctvo palivových kariet určených čerpacích staníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko