Na hlavný obsah

Vznikne pracovná skupina, ktorá sa zameria na integráciu ukrajinských utečencov

Dopravu budú koordinovať zástupcovia samospráv.

Vznikne pracovná skupina, ktorá sa zameria na integráciu ukrajinských utečencov
Na snímke vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) a vpravo minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Andrej Doležal (Sme rodina). Foto: TASR

Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) vo štvrtok (17. 3.) riešil vytvorenie špecifickej pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať problematikou dlhodobej integrácie ľudí z Ukrajiny na Slovensku. Informovali o tom minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Jednotlivé rezorty majú užšie spolupracovať a delegovať ľudí, ktorí sa budú zaoberať touto problematikou. Konkrétne pôjde o integráciu do škôl či pracovného trhu alebo o zdravotnú starostlivosť.

„Aby sme vytvorili podmienky pre dlhodobú integráciu. Začína sa ukazovať, že Ukrajinci chcú dať deti do škôlok. Aj preto potrebujeme, aby sa rezorty účinnejšie koordinovali. Viesť to bude ministerstvo práce,“ ozrejmil Mikulec.

Členovia ÚKŠ diskutovali aj o veľkokapacitnom centre v Michalovciach či fungovaní na hraniciach. Doležal prezradil, že rezort dopravy sa dohodol so zástupcami samospráv na pomoci pri doprave utečencov.

„Ministerstvo vytipuje kľúčové železničné stanice, na ktorých budú koordinátori. Tí budú mať informácie o tom, že tam smerujú utečenci. Tých nasmerujú na autobusy do miest, kde mať k dispozícii ubytovanie,“ opísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko