Na hlavný obsah

Slovensko pred 18 rokmi vstúpilo do NATO. Korčok: Jedna z najdôležitejších udalostí moderných dejín

Hovorí o zisku bezpečnostných záruk.

Slovensko pred 18 rokmi vstúpilo do NATO. Korčok: Jedna z najdôležitejších udalostí moderných dejín
Na ilustračnej snímke vlajky NATO a SR. Foto: TASR

Od momentu, kedy Slovensko vstúpilo do Severoatlantickej aliancie (NATO), uplynulo v utorok (29. 3.) 18 rokov (29. marca 2004). „Za ten čas sme dokázali, že Slovensko je zodpovedný a solidárny spojenec. Aktívne prispieva ku kolektívnej bezpečnosti celej Aliancie,“ uviedol pri tejto príležitosti minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Na pozadí aktuálnej ruskej invázie na Ukrajinu sa podľa neho „viac ako kedykoľvek predtým“ ukazuje, že vstup do NATO bola jedna z najdôležitejších udalostí moderných dejín SR.

„Bolo to naše vlastné, suverénne a slobodné rozhodnutie. Jasne sme vyjadrili našu príslušnosť k Západu a k hodnotám demokracie, slobody a právneho štátu. Získali sme najvyššie možné bezpečnostné záruky,“ zdôraznil Korčok.

Hovoril o bezpečnosti a stabilite, ktorú členstvo v NATO prinieslo Slovensku. Podľa neho sa stali základnými piliermi ekonomického, sociálneho a demokratického rozvoja.

„NATO je jednotnejšie ako kedykoľvek predtým“

Doplnil, že ruská invázia zmenila bezpečnostné prostredie v Európe. „Vďaka NATO máme vytvorené najlepšie podmienky na to, aby sme na ňu mohli adekvátne reagovať a zaistiť bezpečnosť a obranu našich občanov. V NATO máme 29 spojencov, s ktorými budeme spoločne brániť každý centimeter aliančného, a teda aj slovenského územia.“

Pripomenul, že Aliancia počas týchto dní pripravuje plány na dlhodobé a systematické zabezpečenie celého východného krídla a Slovensko je pevnou súčasťou týchto plánov. „NATO je dnes jednotnejšie ako kedykoľvek predtým a pripravené odstrašiť akéhokoľvek agresora a zaistiť ochranu svojich občanov a obranu územia,“ uzavrel.

Naď hovorí o záruke bezpečnosti

Podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) zažíva krajina v tomto období veľkú silu NATO. „Rozhodnutím vstúpiť do NATO sme sa pred osemnástimi rokmi zaviazali, že budeme zodpovednou krajinou, ktorá bude spolu s ďalšími štátmi stáť na strane pravdy a mieru,“ skonštatoval.

Aliancia, ktorá funguje na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného, je podľa neho najväčšou možnou zárukou bezpečnosti a obrany SR.

„Je našou povinnosťou byť pevnou a stabilnou súčasťou reťaze, a to tak, aby sa ju nikto ani len neopovážil pretrhnúť. Byť v NATO znamená pevne stáť na oboch nohách a zároveň mať otvorenú náruč pre tých, ktorí to potrebujú,“ Naď.

Myslí si, že ak by Slovensko nebolo súčasťou NATO, Rusko by sa pozeralo aj smerom do SR. „Najsilnejšia vojenská obranná aliancia na svete je zárukou našej bezpečnosti v časoch, kedy náš východný sused čelí bezprecedentnej agresii zo strany Ruskej federácie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko