Na hlavný obsah

Počet obetí ruského útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku stúpol na 50

Medzi obeťami je aj päť detí.

Obete po ruskom útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku.
Obete po ruskom útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku.Foto: Facebook/Pavlo Kyrylenko
Foto: Facebook/Pavlo Kyrylenko

Ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktorú využívajú civilisti na evakuáciu, oznámila v piatok (8. 4.) ukrajinská štátna železničná spoločnosť.

Počet obetí vzrástol na 50, oznámil to gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, podľa ktorého je medzi nimi aj päť detí. Po prevoze do nemocnice 12 ľudí podľahlo zraneniam, 38 osôb zomrelo na mieste nešťastia.

Z 98 zranených, ktorých previezli do zdravotníckych zariadení, bolo 16 detí, 46 žien a 36 mužov. Agentúry Reuters poznamenala, že nemohla zatiaľ nezávisle overiť, čo sa na stanici stalo.

Podľa starostu Kramatorsku Oleksandra Hončarenka bolo v čase zásahu na stanici zhruba 4 000 ľudí, hlavne seniori, ženy a deti. Ruské ministerstvo obrany zodpovednosť za úder odmietlo, píše agentúra RIA Novosti.

Podľa ukrajinskej tajnej služby SBU, na ktorú sa odvoláva agentúra Unian, zomrelo 35 dospelých a štyri deti. Na mieste podľa Kyrylenka boli tisícky ľudí, ktorí sa pokúšali pre hrozbu ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny dostať do bezpečnejších regiónov krajiny.

Ruské sily podľa neho útočili z raketových komplexov Iskander, napísali agentúry Unian a Ukrinform. Neskôr na svojom telegramovom účte túto informáciu opravil a uviedol, že ide o raketu Točka-U. „To ale nič nemení na podstate zločinu,“ napísal.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1512348356353433602

Na jednom z videí, ktoré k udalosti v Kramatorsku na telegramovom účte publikoval ukrajinský prezident, je z jednej strany na troske rakety ležiacej na tráve vidieť nápis v ruštine „za deti“, upozornila agentúra AP.

Kyrylenko ruskú armádu obvinil, že stanicu zasiahla zámerne. „Chcú zasiať paniku a strach,“ vyhlásil gubernátor.

Evakuácie civilistov

Kramatorsk sa nachádza na severe Doneckej oblasti, neďaleko mesta Slovjansk. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že sa ruské sily preskupujú k novej ofenzíve a že Moskva plánuje zabrať čo najviac územia vo východnej časti Ukrajiny.

Miestne úrady v niektorých oblastiach už niekoľko dní vyzývajú civilistov na odchod, kým je to ešte možné a relatívne bezpečné. Kyrylenko už v noci oznámil, že z Ukrajinou kontrolovanej časti Doneckej a Luhanskej oblasti sa v očakávaní ruskej ofenzívy evakuovalo vlakom na západ krajiny viac ako 170 000 ľudí.

„Vzhľadom na to, že Rusi sústreďujú svoje úsilie v Doneckej a Luhanskej oblasti, je pre civilistov lepšie tieto regióny opustiť,“ napísal Kyrylenko s tým, že evakuačné vlaky vyrážajú denne.

Ruský letecký úder na prejazd nad železničnou traťou v obci Barvinkove podľa neho už vo štvrtok (7. 4.) dočasne prerušil cestu troch evakuačných vlakov, ktoré smerovali z Donbasu na západ Ukrajiny.

Odsúdenie útoku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neskôr uviedol, že ruské sily stanicu zasiahli raketou typu Točka-U. „Ruskí neľudia neopúšťajú svoje metódy. Chýbajú im sila a odvaha postaviť sa nám na bojisku a cynicky ničia civilné obyvateľstvo,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti telegram.

Predseda Európskej rady Charles Michel v reakcii obvinil Rusko z „hrozného“ raketového útoku. Uviedol aj, že Moskva takto odrezala civilistom únikovú cestu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Je hrozné vidieť ruský úder na jednu z hlavných staníc využívaných civilistami, ktorí sa evakuujú z oblasti, kde Rusko stupňuje svoje útoky,“ napísal Michel na twitteri.

„Ostro odsudzujem bezohľadný útok Ruska z dnešného rána,“ uviedol v inom tvíte šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Ruské ministerstvo obrany útok na železničnej stanici v Kramatorsku poprelo a obvinenie ukrajinských úradov označilo za provokáciu.

„Taktické rakety Točka-U, ktorých úlomky sa našli blízko kramatorskej stanice, používa iba ukrajinská armáda,“ napísala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský rezort obrany. Ruské ozbrojené sily podľa nej v piatok žiadne útoky v Kramatorsku nepodnikli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet