Na hlavný obsah

Orbán: Zákaz dovozu ruskej ropy by bol atómovou bombou pre maďarskú ekonomiku

Ďalšie rokovania však nevylučuje.

Orbán: Zákaz dovozu ruskej ropy by bol atómovou bombou pre maďarskú ekonomiku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko nemôže prijať návrh Európskej komisie (EK) týkajúci sa sankcií na dovoz ruskej ropy v jeho súčasnej podobe, oznámil podľa Reuters premiér krajiny Viktor Orbán. Prijatie návrhu by podľa neho totiž znamenalo zvrhnutie „atómovej bomby“ na maďarskú ekonomiku.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v stredu (4. 5.) predstavila návrh do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie, v piatok (6. 5.) majú o veci v Bruseli rokovať diplomati členských krajín bloku.

Podľa šéfa maďarského kabinetu treba najprv transformovať sektor energetiky, čo si vyžiada niekoľko rokov. Premiér tiež uviedol, že v prípade ukončenia dovozu ropy z Ruska by sa museli upraviť aj ropné rafinérie, čo by predstavovalo obrovské náklady.

Zároveň však povedal, že Maďarsko je pripravené rokovať, ak EK príde s novým návrhom, ktorý bude zodpovedať maďarským záujmom.

Premiéra Orbána už roky vnímajú ako blízkeho spojenca Moskvy v EÚ a Budapešť sa tiež koncom februára, keď Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, stavia vlažne ku krokom západných krajín na podporu Kyjeva.

Orbán dáva najavo, že nejde o „maďarskú vojnu“ a brániacej sa Ukrajine, na rozdiel od svojich spojencov v NATO, napríklad nemieni pomáhať dodávkami zbraní.

Výnosy z ropy

Komisia navrhuje ukončiť do šiestich mesiacov dovoz surovej ropy a do konca roka aj upravených ropných produktov. Cieľom sankcií je obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovať v agresii proti Ukrajine.

Práve z exportu ropy má Putinov režim značné príjmy. Ruská ropa v minulých rokoch tvorila štvrtinu všetkého ropného importu do únijných krajín.

Aby navrhované sankcie EÚ vstúpili do platnosti, musia ich jednomyseľne schváliť členské krajiny. Maďarsko a Slovensko majú podľa únijných činiteľov dostať výnimku umožňujúcu dovoz ropu v budúcom roku. Obe krajiny aj tak dali najavo výhrady a spokojné nie je ani Česko.

Orbán sa už v minulosti staval proti myšlienke sprísnenia doterajších sankcií, ktoré európsky blok prijal proti Rusku po začatí invázie na Ukrajinu. Odmieta tiež myšlienku obmedzenia dovozu ruského plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet