Na hlavný obsah

Na Liptove ohradili úle elektrickým plotom. Chcú odplašiť medvede

Medvede sa objavujú aj v lokalitách, kde by ich nikto nečakal.

Na Liptove ohradili úle elektrickým plotom. Chcú odplašiť medvede
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medvede sa objavujú aj v lokalitách, kde by ich nikto nečakal. Skúsenosti s tým majú aj včelári. Na Liptove postavili okolo úľov mohutný elektrický ohradník.

Štátna ochrana prírody hovorí o jednej z najlepšie zabezpečených včelníc. Štáb RTVS mohol nakrúcať, len ak zachová anonymitu. Majitelia sa totiž boja viac dvojnohých ako štvornohých zlodejov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rozhádzané úle a hodiny driny bez úžitku. Medveď vlani na jeseň narobil škodu za viac ako 2 000 eur aj vo včelnici manželov Martinovičovcov.

„Zlikvidoval nám nejakých 11 úľov. Päť z nich hneď vyjedol a ostatné porozvláčal po lúke. Keď medveď už raz príde, tak je vysoká pravdepodobnosť, že sa vráti na miesto činu. A tak sme hneď v ten večer, ako sme to zistili, začali s budovaním ohradníka,“ opísal Roman Martinovič včelár z Liptova.

Ďalšie dva pokusy dostať sa k úľom medveďovi prekazil elektrický prúd.

Ani ohradník neznamená úplnú ochranu

„ Pred pár týždňami, bolo vidno, že sa snažil podhrabať. V hline boli stopy po pazúroch, takže sa snažil. Došiel po ohradník a potom to vzdal,“ hovorí Júlia Martinovičová, včelárka z Liptova.

„Medveď je veľmi inteligentné zviera a on si vie nájsť spôsoby. Takže budem opatrný a poviem, že zatiaľ sa nedostal,“ podotkol Martinovič.

Je to o sile ohradníka – jeho ukotvení , hustote elektrických vodičov a ich osadení, aby sa medveď nepodhrabal alebo nepreskočil. Kľúčové je to, či elektrina medveďa len „ pošteklí“ alebo dostane odstrašujúcu ranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny