Na hlavný obsah

Poslanci rokujú o pomoci rodinám v boji proti vysokým cenám

SaS s Matovičovým návrhom nesúhlasí.

Poslanci rokujú o pomoci rodinám v boji proti vysokým cenám
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady SR nakoniec zaradili do svojho programu návrhy ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Ide o protiinflačný balík a o novú daň z ropy, ktorou chce minister bojovať proti vysokým cenám pohonných látok.

Protiinflačný balík reaguje na vysokú infláciu. Ide najmä o zvýšenie prídavku na dieťa či navýšenie daňového bonusu. Zaviesť sa má aj nový príspevok tzv. krúžkovné pre deti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

V koalícií stále chýba dohoda, keďže proti je SaS. Matovičovi pri hlasovaní pomohli hlasy odídencov z krajne pravicovej ĽSNS. Opozícii prekáža, že sa o návrhoch má rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

„Ide o zásadné zmeny, ktoré sa majú prerokovať a prejsť štandardným legislatívnym procesom. A on (Matovič) to urobil tak, že dokonca ani pred rokovaním vlády jeho partneri nevedeli, čo tam ide dať,“ spresnil nezaradený opozičný poslanec Richard Raši.

Daň z ropy

Podobne, vďaka podpore niekoľkých nezaradených poslancov, zaradil parlament do programu aj návrh na novú špeciálnu daň z ropy. Aj proti tomuto návrhu je SaS, ktorá odmieta zavádzanie nových daní. Podľa šéfa finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS) nové dáta ukazujú, že opatrenie nič neprinesie.

„Včera sa hovorilo o príjmoch 300 miliónov eur, dnes z analýzy IFP (Inštitút finančnej politiky) vyšlo, že pre tento rok by to malo byť cca 50 miliónov, pre budúci rok asi 25 miliónov a pre rok 2024 asi 23 miliónov. Ak to má byť takto, tak ideme robiť niečo, čo nedáva vôbec zmysel,“ vysvetlil Viskupič.

Liberáli si pri tomto návrhu nateraz ponechali právo veta. Šéf strany Richard Sulík chce ešte rokovať so spoločnosťou Slovnaft, od ktorej požaduje záruky, že sa nová daň nepremietne do cien palív. Matovič je presvedčený, že sa to nestane, no v zálohe má aj plán B.

„V momente, ak by sme spoločne videli, že Slovnaft premietol túto daň, okamžite nasadíme cenovú reguláciu,“ reagoval Matovič.

V pléne sa už začala rozprava o skrátenom legislatívnom konaní k protiinflačnému balíku. Poslancov vo štvrtok (19. 5.) pôvodne čakala aj voľba na viaceré kľúčové pozície, ako napríklad komisárka pre deti či šéf Najvyššieho kontrolného úradu. Nakoniec sa však o nich bude hlasovať na záver schôdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika