Na hlavný obsah

Opičie kiahne by sa nemali šíriť ako koronavírus, hovorí virológ

K prenosu je potrebný blízky kontakt.

Opičie kiahne by sa nemali šíriť ako koronavírus, hovorí virológ
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Opičie kiahne by sa nemali šíriť tak ako COVID-19. Poukazujú na to všetky doterajšie poznatky, ktoré o víruse a ochorení odborníci majú. Uviedol to virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

„Aj pri súčasnom šírení v Európe bol k prenosu potrebný pomerne intenzívny, blízky kontakt – často išlo o pohlavný styk,“ uviedol Klempa. Aj prenos kvapôčkovou cestou je podľa jeho slov síce možný a zdokumentovaný.

„Nejde však o prenos aerosólom ako pri novom koronavíruse, ale prenos väčšími kvapôčkami, ktoré sa nevznášajú vo vzduchu, a teda treba veľmi blízky kontakt tvárou v tvár,“ vysvetlil virológ.

Okrem toho infekční by podľa neho mali byť predovšetkým ľudia, ktorí už majú príznaky ochorenia, takže by sa mali jednoduchšie izolovať. Ako ďalej poznamenal, na rozdiel od ochorenia COVID-19, izolačné a karanténne opatrenia by v tomto prípade mali účinkovať.

Očkovanie proti pravým kiahňam neznamená stopercentnú ochranu

Klempa poukázal na to, že starších ľudí (narodených pred rokom 1980) ešte zaočkovali proti pravým kiahňam. „Keďže pôvodca pravých kiahní, variola vírus, a pôvodca opičích kiahní, monkeypox vírus, sú blízko príbuzné, prichádza tu k skríženej ochrane. Táto ochrana však určite nie je stopercentná a nemali by sme sa na ňu spoliehať,“ povedal.

Vo všeobecnosti však majú podľa neho vyššie riziko ťažkého priebehu najmä deti a imunitne oslabení ľudia.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky. Na Slovensku doposiaľ žiaden prípad nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko