Na hlavný obsah

EK odporučila kandidatúru Ukrajiny do EÚ, podmienila ju reformami

Komisia odporučila aj kandidatúru Moldavska, Gruzínsko si musí ešte počkať.

EK odporučila kandidatúru Ukrajiny do EÚ, podmienila ju reformami
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oblečená v ukrajinských národných farbách. Foto: TASR/AP

Európska komisia v piatok (17. 6.) odporučila kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie. Oznámila to predsedníčka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová, podľa ktorej bude krajina musieť vykonať množstvo potrebných reforiem, s ktorými je spojený prijímací proces.

Kyjev by sa mal zamerať napríklad na nedostatky v otázkach právneho štátu či boja s korupciou, povedala šéfka Komisie. Rozhodujúce slovo v udelení kandidátskeho statusu bude mať na budúci týždeň samit lídrov členských krajín.

Moldavsko áno, Gruzínsko nie

Brusel podporil aj kandidatúru Moldavska. Naopak, Gruzínsko musí podľa Komisie s reformami prísť ešte pred oficiálnym potvrdením kandidatúry.

Všetky tri krajiny požiadali o členstvo krátko po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhodujúce slovo pri udelení kandidátskeho statusu bude mať na budúci týždeň samit lídrov členských krajín.

„Ukrajina jasne ukázala svoje úsilie a svoje presvedčenie napĺňať európske hodnoty a štandardy,“ vyhlásila Von der Leyenová na tlačovej konferencii. Prišla na ňu oblečená do žlto-modrej kombinácie zodpovedajúcej ukrajinskej vlajke.

Zložitý prijímací proces

EÚ obdivuje predovšetkým silu, s ktorou Ukrajinci bojujú za slobodu proti ruskej agresii, povedala šéfka Komisie. Kyjev podľa nej pokročil aj v mnohých iných otázkach, má však pred sebou ešte veľa reforiem, ktoré sú nutné pre priebeh zložitého prijímacieho procesu. Ten môže podľa odhadov únijných činiteľov trvať viac ako desať rokov.

Komisia svoje kladné stanovisko zverejnila deň po tom, ako pri návšteve Kyjeva podporili ukrajinskú kandidatúru francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorí doteraz o tejto záležitosti pochybovali.

Podľa diplomatov je pravdepodobné, že kandidatúru s podmienkami na samite podporia aj ďalšie doteraz skeptické krajiny ako Holandsko či Dánsko.

Zelenskyj rozhodnutie EK privítal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie EK. „Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorý určite priblíži naše víťazstvo,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Ako dodal, je „vďačný“ šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a „každému členovi EK za historické rozhodnutie“.

Ukrajina požiadala o členstvo v Únii v marci krátko po tom, čo Rusko 24. februára začalo s vojenskou inváziou. Von der Leyenová ocenila, že Ukrajina má aktívnu občiansku spoločnosť, hodnoverný volebný systém a dobre rozvinutý vzdelávací systém.

Upozornila, že Ukrajina potrebuje pokračovať v ambicióznych štrukturálnych hospodárskych reformách a veľa práce ju čaká v reformách v oblasti právneho štátu, justície a boja proti korupcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet