Na hlavný obsah

Európski lídri v Kyjeve podporili, aby Ukrajina rýchlo získala postavenie kandidáta na členstvo v EÚ

Informovali o tom svetové agentúry.

Európski lídri v Kyjeve podporili, aby Ukrajina rýchlo získala postavenie kandidáta na členstvo v EÚ
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka, Talianska a Rumunska pri štvrtkovej (16. 6.) návšteve v Kyjeve podporili, aby Ukrajina rýchlo získala postavenie kandidáta na členstvo v Európskej únii. Informovali o tom svetové agentúry.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina je pripravená pracovať na tom, aby sa stala plnohodnotným členom EÚ. Ukrajinci si zaslúžili právo vydať sa touto cestou, dodal.

Podľa agentúry Reuters francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že štvorica európskych predstaviteľov podporila myšlienku udeliť Ukrajine „okamžitý“ status kandidáta na členstvo v európskej dvadsaťsedmičke.

„Všetci štyria podporujeme okamžitý status kandidátskej krajiny do EÚ (pre Ukrajinu),“ povedal Macron na tlačovej konferencii.

Ten spoločne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskym premiérom Mariom Draghim a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom v Kyjeve rokoval so Zelenským.

Scholz vyhlásil, že jeho vláda podporuje udelenie oficiálneho postavenia kandidátskej krajiny pre Ukrajinu aj Moldavsko. Zároveň však zdôraznil, že kandidáti musia na to, aby sa skutočne stali členmi Únie, splniť jasné kritériá, píše Reuters. „Ukrajina patrí do európskej rodiny,“ uviedol Scholz.

Rozhodnutie eurokomisie

Podľa Draghiho je hlavným odkazom jeho diskusií so Zelenským a vrcholnými predstaviteľmi Francúzska a Nemecka v Kyjeve to, že Taliansko chce vidieť Ukrajinu ako súčasť EÚ.

„Taliansko chce, aby Ukrajina získala kandidátsky štatút, a podporí tento postoj na budúcom rokovaní Európskej rady,“ uviedol Draghi. Premiéri a prezidenti členských krajín sa na bruselskom samite stretnú na budúci týždeň, pričom Ukrajina je jedným z kľúčových bodov programu vrcholnej schôdzky.

„Nachádzame sa v zlomovom okamihu našej histórie. Ukrajinci každý deň bránia hodnoty demokracie a slobody, ktoré sú základom európskeho projektu, nášho projektu. Nemôžeme čakať. Nemôžeme tento proces odkladať,“ dodal Draghi.

Bruselský web Politico nedávno s odvolaním sa na viacero únijných činiteľov napísal, že Európska komisia je pripravená odporučiť kandidatúru Ukrajiny na členstvo v EÚ. Zhodnotenie zverejní v piatok (17. 6.).

O samotnom priznaní štatútu uchádzača o členstvo musia jednomyseľne rozhodnúť štáty únie. Kým krajiny geograficky bližšej Ukrajine sú tomu naklonené, viaceré západoeurópske štáty doteraz dávali najavo pochybnosti.

Kyjev požiadal o členstvo v európskom bloku len niekoľko dní po februárovom začiatku ruskej invázie. Zelenskyj odvtedy vytrvalo zdôrazňuje, že rýchle priznanie pozície kandidáta na členstvo bude pre jeho krajinu dôležitou podporou v boji proti ruskému agresorovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet