Na hlavný obsah

Zdravotníctvo kolabuje, odborári vyzývajú na okamžité zvyšovanie platov

Plánované operácie sa musia odkladať.

Zdravotníctvo kolabuje, odborári vyzývajú na okamžité zvyšovanie platov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdravotnícke organizácie vyzvali vládu a parlament, aby bezodkladne predstavili návrh zvýšenia platov zdravotníkov. Ich nedostatok už totiž spôsobil nielen zatváranie oddelení, ale aj odkladanie plánovaných operácií.

Podľa portálu Profesia je dokonca o pozíciu zdravotná sestra stále nižší záujem. Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že na stole sú návrhy, ktoré sľubujú priblíženie sa k platom v Českej republike.

„Nenaťahujte čas!“ – odkazujú zdravotnícke organizácie vláde aj poslancom v parlamente. Tvrdia, že sa už nechcú prizerať vnútorným politickým sporom, ktoré zatieňujú reálne problémy v našej krajine a v zdravotníctve.

Riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober pripomína, že konečný termín na predstavenie systému zvyšovania platov bol 30. júna.

„Avšak tento prísľub nebol splnený. Je to pre nás a predpokladám, že aj pre nich, strata času. Je to veľké hazardovanie s časom, ak sa nás takýmto spôsobom snažia naťahovať a riešenia pre zdravotníckych pracovníkov odďaľovať,“ zdôraznil Kober.

Nedostatok sestier

Zdravotnícke organizácie poukazujú na to, že vlády okolitých krajín zvýšili zdravotníkom platy bez toho, aby o to museli žiadať. Podľa Profesie je zdravotná sestra najžiadanejším povolaním v zdravotníctve.

Za posledný polrok ich zamestnávatelia hľadali približne 1 200. Problém však podľa Nikoly Richterovej z Profesie je, že na takéto inzeráty ľudia reagujú čoraz menej.

„Priemerný plat sestry na Slovensku je približne 1 000 eur. V Českej republike je o štvrtinu vyšší. Tam to vychádza v priemere na 1 250 eur, a to nemusíme rozprávať o západných krajinách,“ porovnáva Richterová.

Na stole je už podľa štátnej tajomníčky rezortu Lenky Dunajovej Družkovskej niekoľko návrhov. Konkrétne čísla však neprezradila. „Presne sa pozeráme na model, ktorý je v ČR. Malo by to byť výrazné (prilepšenie), ročne by sa to malo pohybovať v tisíckach eur,“ dodala tajomníčka.

Rezort zdravotníctva zároveň informoval, že tému platov zdravotníkov vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) za svoju. Kedy bude systém zvyšovania platov zdravotníkov známy je však stále otázne.

Ministerstvo pred malou chvíľou informovalo, že ďalšie stretnutie bude na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál