Na hlavný obsah

Šéf OSN vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny pri Záporožskej jadrovej elektrárni

Elektráreň stále riadia jej ukrajinskí technici.

Šéf OSN vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny pri Záporožskej jadrovej elektrárni
Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom Energodare. Foto: ČTK/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania.

O situácii rokovala vo štvrtok (11. 8.) Bezpečnostná rada OSN, informovala agentúra Reuters. Rusko najväčšiu európsku jadrovú elektráreň obsadilo v marci. Inváziu na Ukrajinu Moskva začala 24. februára. Elektráreň stále riadia jej ukrajinskí technici.

Navzájom sa obviňujú z ostreľovania

Ukrajinská agentúra Energoatom uviedla, že komplex v Záporoží bol vo štvrtok (11. 8.) päťkrát zasiahnutý, a to aj v blízkosti miesta, kde sú skladované rádioaktívne materiály. Zástupcovia Ruskom menovanej správy uviedli, že Ukrajina ostreľovala elektráreň dvakrát, čím narušila výmenu zmien, uviedla ruská tlačová agentúra TASS.

Guterres vyzval na stiahnutie vojenského personálu a techniky a na to, aby neboli nasadzované ďalšie sily ani technika. Vyzval Rusko a Ukrajinu, aby sa nezameriavali na zariadenie ani na jeho okolie.

„Zariadenie sa nesmie použiť ako súčasť žiadnej vojenskej operácie. Namiesto toho treba naliehavú dohodu na technickej úrovni o bezpečnom demilitarizačnom perimetri, ktorý zabezpečí bezpečnosť oblasti,“ uviedol Guterres vo vyhlásení.

Spojené štáty na zasadnutí Bezpečnostnej rady podporili výzvu na vytvorenie demilitarizovanej zóny a vyzvali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby miesto navštívila.

Svet sa ocitol na pokraji katastrofy

Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzja vyhlásil, že svet sa ocitol „na pokraji jadrovej katastrofy, rozsahom porovnateľnej s Černobyľom“. Dodal, že úradníci MAAE by mohli miesto navštíviť už tento mesiac.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje, aby Rusko vrátilo elektráreň pod kontrolu Ukrajiny. „Iba úplné stiahnutie Rusov (…) a obnovenie plnej ukrajinskej kontroly nad situáciou okolo elektrárne môže zaručiť obnovenie jadrovej bezpečnosti pre celú Európu,“ uviedol vo videoposolstve.

Francúzsko zopakovalo Zelenského požiadavku a uviedlo, že ruská okupácia miesta ohrozuje svet. „Prítomnosť a činy ruských ozbrojených síl v blízkosti elektrárne výrazne zvyšujú riziko havárie s potenciálne ničivými následkami,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Kyjev a Moskva sa už skôr navzájom obviňovali z útokov na lokalitu. Ukrajina tiež obvinila Rusko, že z okolia dobytej jadrovej elektrárne odpaľuje rakety na ukrajinské mestá s vedomím, že pre Ukrajinu bude riskantnú paľbu opätovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet