Na hlavný obsah

Kyjevu sa darí dobýjať svoje územia, Rusi utrpeli značné straty

Oznámil to generálny štáb ukrajinskej armády.

Kyjevu sa darí dobýjať svoje územia, Rusi utrpeli značné straty
Príslušníci ukrajinskej Národnej gardy zaujímajú pozície počas prieskumnej misie v dedine na predmestí Charkova. Foto: TASR/AP

Ruská armáda utrpela značné straty v oblasti ukrajinského Charkova. Oznámil to v sobotu (11. 9.) generálny štáb ukrajinskej armády citovaný ruskou službou BBC.

Štáb tiež upozornil, že stále trvá nebezpečenstvo raketových útokov v celej krajine. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) odhadujú, že Ukrajinské sily v nasledujúcich 48 hodinách obsadia mesto Izjum, ak tak ešte neurobili.

„Oslobodenie Izjumu by bolo najvýznamnejším ukrajinským vojenským úspechom od víťazstva v bitke o Kyjev v marci,“ píše ISW.

Ranených Rusov previezli

Generálny štáb oznámil, že jeho sily bojujú o oslobodenie Izjumu, bližšie informácie o postupe Kyjev neuviedol. Moskva v sobotu (10. 9.) informovala, že z mesta sťahuje svoje jednotky.

Podľa informácií velenia ukrajinských síl sa v sobotu previezlo 75 ranených Rusov do dediny Valujki v Bielogorodskej oblasti, ktorá leží pri hranici s Ukrajinou. Ďalších viac ako 100 ruských vojakov sa previezlo z Belgorodu do Moskvy.

Ukrajinská armáda, ktorá v oblasti pred niekoľkými dňami prešla do protiofenzívy, ďalej pôsobí ruským jednotkám straty.

Rusi upevňujú administratívne a policajné opatrenia na územiach, ktoré obsadili. Prekáža miestnym občanom vo vstupe i odchode z miest a dedín, tvrdí ukrajinské velenie.

Ruské internetové zdroje v sobotu niekoľkokrát zverejnili videozábery dlhých kolón osobných áut ľudí, ktorí sa z Ruskom ovládaných častí Ukrajiny snažia dostať cez hranicu na územie Ruskej federácie.

Situáciu na Ukrajine monitorujú aj v zahraničí

Britská vojenská rozviedka v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine napísala, že ukrajinské sily za posledných 24 hodín urobili významný pokrok v Charkovskej oblasti. Boje podľa nej pokračujú v okolí Izjumu i ďalšieho strategicky významného mesta Kupjansk.

List The New York Times informuje, že pri plánovaní súčasnej protiofenzívy ukrajinská rozviedka znásobila spoluprácu s americkými tajnými službami. Ukrajinci teraz oslobodzujú oblasti na severovýchode svojej krajiny.

Američania podľa newyorského listu poskytli Ukrajine informácie o pozíciách ruského veliteľstva aj o zbrojných skladoch Rusov. Bývalý zástupca Pentagonu Mick Mulroy povedal, že ukrajinské jednotky postupujú rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Ukrajinský protiútok v Charkovskej oblasti vedie k presunu ruských síl a rozpadu ruskej osi na severe Donbasu, píše ISW. Ruské sily sa podľa analytikov sťahujú neriadene a uponáhľane utekajú z juhovýchodu Charkovskej oblasti, aby ich Ukrajinci v okolí Izjumu neobkľúčili.

Podľa ISW Ukrajinci v niektorých oblastiach postúpili až o 70 kilometrov do Ruskom ovládaného územia a od 6. septembra dobyli späť vyše 3 000 štvorcových kilometrov.

To je viac, ako koľko ukrajinského územia obsadila ruská armáda vo všetkých svojich operáciách od tohtoročného apríla, podotýka ISW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet