Na hlavný obsah

Začal sa súdny proces s obvinenými z teroristických útokov v Bruseli

Obhajobe sa nepáčilo usporiadanie súdnej siene.

Začal sa súdny proces s obvinenými z teroristických útokov v Bruseli
Dodávka pred Justičným palácom v Bruseli v roku 2016 počas prevozu Mohameda Abriniho, jedného z hlavných podozrivých z teroristických útokov v Bruseli. Foto: TASR/AP

Na belgickom súde sa v pondelok (12. 9.) začal proces s desiatimi mužmi obvinenými z teroristických útokov na bruselskom letisku a v metre v roku 2016. Zabili 32 ľudí.

Medzi obžalovanými sú aj Mohamed Abrini a Salah Abdeslam. Tých už tento rok odsúdili na doživotie za teroristické útoky v Paríži z roku 2015, pri ktorých zabili 130 ľudí.

Súd začal predbežným vypočutím, na ktorom sa prerokovali procesné otázky, ako napríklad zoznam svedkov a poradie svedkov.

Počas pojednávania 10. októbra vyberú desať členov poroty a hlavné pojednávanie sa začne 13. októbra, keď prokurátor prečíta obžalobu. Súdny proces bude trvať približne šesť až deväť mesiacov. Vzhľadom na veľký záujem verejnosti sa bude ako súdna sieň využívať bývalá centrála NATO v Bruseli.

Medzi obžalovanými sú odsúdení z teroristických útokov v Paríži

Medzi desiatimi obžalovanými je šesť rovnakých mien ako v procese, v ktorom začiatkom tohto roka odsúdili páchateľov teroristických útokov vo Francúzsku z roku 2015 a ich pomocníkov.

Napríklad Mohamed Abrini, ktorý má stráviť doživotie za mrežami, v marci 2016 tlačil na bruselskom letisku Zaventem vozík s kufrom plným výbušnín. Keď obvinenie zlyhalo, opustil miesto a utiekol.

Podľa agentúry Reuters sa predpokladá, že jeden z obžalovaných zomrel v Sýrii ešte pred začatím procesu.

Osem mužov je obvinených z 32 vrážd, pokusu o vraždu 695 ďalších osôb a účasti na zločinnom spolčení. Deviaty muž čelí obvineniu len zo zločinného spolčenia.

Predseda súdu Laurence Massart sa v pondelok zaoberal aj sťažnosťou obhajoby, ktorej sa nepáčilo usporiadanie súdnej siene a skutočnosť, že obžalovaní mali sedieť v sklenených boxoch.

„Je to justičný palác alebo antverpská zoologická záhrada? Každý, kto ich takto uvidí, povie, že sú vinní a mali by zostať v tých sklenených boxoch,“ povedal Smail Farisi, právnik jedného z obžalovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet