Na hlavný obsah

Spotreba kávy na Slovensku stúpla

Vlani jej každý Slovák skonzumoval v priemere 2,8 kilogramu.

Spotreba kávy na Slovensku stúpla
Ilustračná snímka kávy. Foto: Unsplash

Káva je prvá vec, na ktorú väčšina ľudí ráno myslí a ranná šálka sa stala neoddeliteľnou súčasťou rutiny aj mnohých Slovákov. Prvý októbrový deň si pripomíname Medzinárodný deň kávy.

Aj preto každý Slovák bez rozdielu veku vlani podľa predbežných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR skonzumoval v priemere až 2,8 kilogramu kávy. Je to o takmer 8 % (200 gramov) viac ako v roku 2020.

K príprave espressa je podľa odborníkov potrebných sedem až deväť gramov mletej kávy. V priemere tak každý Slovák vypil denne aspoň jednu šálku.

„Dlhodobo sa spotreba kávy na Slovensku pohybuje na úrovni 3 kilogramy na obyvateľa. Ide o priemernú spotrebu za posledných 10 rokov,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Vyššiu spotrebu kávy za toto obdobie zaznamenal ŠÚ SR v roku 2014. Vtedy bola spotreba kávy až 3,6 kilogramu na obyvateľa Slovenska. Naopak, najmenej kávy spotrebovali Slováci v roku 1990 (1,4 kilogramu).

Spotreba kávy vo svete

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Podľa údajov portálu Statista v rokoch 2020 až 2021 sa na celom svete spotrebovalo viac ako 166,6 milióna vriec kávy (jedno vrece je 60 kilogramov, pozn. redakcie).

Európske krajiny patria medzi najväčších konzumentov. V roku 2020 mali podľa odhadu portálu Statista najväčšiu spotrebu na obyvateľa v Holandsku (8,3 kilogramu), Fínsku (7,8 kilogramu) a Švédsku (7,6 kilogramu).

Za 250 gramov praženej kávy sme v roku 2016 v slovenských obchodoch zaplatili v priemere 2,86 eura, vlani to bolo už 3,04 eura. Vlani bolo možné objednať si šálku kávy espresso (sedem gramov) v kaviarňach na Slovensku v priemere za 1,3 eura.

Na Slovensko sa v minulom roku doviezlo 45 100 ton kávy v hodnote 211 miliónov eur. Medziročne sa dovezený objem zvýšil o takmer 20 % a v porovnaní s päťročným priemerom o vyše 11 %.

Najviac kávy dovezenej na Slovensko za posledných päť rokov pochádzalo z Nemecka, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Talianska, tvrdí ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko