Na hlavný obsah

K výpovediam lekárov sa môžu pridať aj zdravotné sestry

Schválené zvýšenie platov nie je podľa nich dostatočné.

K výpovediam lekárov sa môžu pridať aj zdravotné sestry
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od januára porastú platy 25 zdravotníckym profesiám, a to od sedem do 45 percent. Podľa rezortu zdravotníctva pracovníkom vysielajú signál, že na systematickom zlepšovaní pracujú. Nespokojnosť vyjadrujú najmä zdravotné sestry. Podľa šéfky ich komory sa nedá vylúčiť, že sa s výpoveďami pridajú k lekárom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Začínajúci lekár si polepší o 279 eur, lekár so špecializáciou a 20-ročnou praxou o 421 eur. Plošné zvýšenie platov sa týka aj ďalších profesií, napríklad záchranárov, technikov či laborantov. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) zdravotníkom na odchode vysielajú prvý signál, že systém chcú zlepšiť.

„Verím tomu, že nárast pocítia. Avšak pre ministerstvo zdravotníctva je to jeden z mnohých krokov na ďalšej ceste k stabilizácii zdravotníckeho personálu a k rozvoju zdravotníctva,“ poznamenal Lengvarský.

Spokojné však nie sú zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Predsedníčka ich komory Iveta Lazorová hovorí, že zvýšenie platov nepovažujú za dostatočné. „Nebude mať pozitívny efekt, ktorý sme očakávali, aby sme prilákali nových absolventov a sestry zo zahraničia,“ dodala.

Pod európskym priemerom

V slovenskom systéme je nedostatok sestier. Chýba ich približne 15 000, aby sme sa priblížili k európskemu priemeru. Únijné krajiny majú v zdravotníctve osem sestier na 1 000 obyvateľov, na Slovensku je ich päť. Lazorová hovorí, že pre neriešenie situácie uvažujú nad odchodom spolu s lekármi.

„Mám dopyty, či sa naozaj nejdeme pridať k výpovediam lekárov. Je to otvorené. Myslím, že mnohé sestry čakali aj na toto hlasovanie. Uvidíme, aký to bude mať vplyv na ich rozhodnutie podať, či nepodať výpovede,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar hovorí, že napríklad zdravotné sestry získali relatívne najvyššie navýšenie platov.

„Pravdepodobne cítia, že majú šancu vyrokovať viac, je to ich legitímne právo. Ale takisto legitímne právo strážcov kasy je, aby sme akékoľvek navyšovanie verejných výdavkov viazali na disponibilné zdroje. Vieme, že tie sú momentálne obmedzené,“ uvádza Zachar.

Zvýšenie platov je jednou z požiadaviek Lekárskeho odborového združenia. Rezort zdravotníctva tvrdí, že riešenia zvyšných pripravujú a budú na nich naďalej pracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál