Na hlavný obsah

Francúzsko vyzvalo svojich občanov, aby urýchlene opustili Irán

Môžu byť vystavení riziku zatknutia.

Francúzsko vyzvalo svojich občanov, aby urýchlene opustili Irán
Francúzske zástavy vejú pred Eiffelovou vežou v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda v piatok (7. 10.) vyzvala svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Iráne, aby túto krajinu „čo najskôr“ opustili, keďže je ohrozená ich bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AFP.

„Všetci návštevníci z Francúzska, vrátane osôb s dvojakým občianstvom, sú vystavení vysokému riziku zatknutia, svojvoľného zadržania a nespravodlivého súdneho procesu,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Dodalo, že toto riziko sa týka aj ľudí, ktorí sú v Iráne ako turisti.

Ministerstvo ďalej varovalo, že v prípade zatknutia alebo väzby „nezaručuje dodržiavanie základných práv a bezpečnosť“. Kapacita francúzskeho veľvyslanectva v Teheráne pre poskytovanie konzulárnej ochrany má svoje obmedzenia.

Výzvu zverejnili deň po tom, čo iránska štátna televízia odvysielala video, v ktorom sa dvaja francúzski občania „priznávajú“ k špionáži. Funkcionárku francúzskeho odborového zväzu učiteľov Cécile Kohlerovú a jej manžela Jacqua Parisa zadržali v Iráne 7. mája. Obvinili ich zo snahy vyvolať nepokoje počas štrajkov učiteľov.

Teherán o ich zadržaní informoval 11. mája. V čase zatknutia boli v Iráne na dovolenke a mali turistické víza. Francúzsko ich zatknutie odsúdilo ako neopodstatnené a požiadalo o ich okamžité prepustenie. Teherán žiadosti nevyhovel a začiatkom júla obvinil z „podkopávania bezpečnosti“ krajiny.

Priznanie dvojice Francúzov televízia odvysielala v období vlny pouličných nepokojov v Iráne. Vyvolala ich smrť 22-ročnej Kurdky po zadržaní mravnostnou políciou. Teherán protesty považuje za dôsledok sprisahania zosnovaného v zahraničí.

Zadržaní sú ďalší dvaja francúzski občania

Irán v súčasnosti zadržiava ďalších dvoch francúzskych občanov. Prvou je výskumníčka iránskeho pôvodu Fariba Adelkhahová, ktorú zatkli v júni 2019 a neskôr odsúdili na päť rokov väzenia za podkopávanie národnej bezpečnosti.

Ďalší je Benjamin Briere, ktorého zatkli máji 2020 a odsúdili na osem rokov a osem mesiacov väzenia za špionáž, keď pomocou dronu snímal scenérie v prírodnom parku neďaleko turkménsko-iránskych hraníc.

Do Iránu „dôrazne neodporúča“ cestovať aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podobne varovalo svojich občanov pred cestovaním do Iránu aj Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet