Na hlavný obsah

Záporožská elektráreň je znovu zapojená do siete

Výpadok prúdu zapríčinilo poškodenie vzdialenej rozvodne spôsobené ostreľovaním.

Záporožská elektráreň je znovu zapojená do siete
Na snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TARS/AP

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) už opäť napojili na vonkajší zdroj energie. Obnovenie dodávok energie oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Informovala o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

„Náš tím priamo na mieste ma informoval, že vonkajšie napojenie elektrárne bolo obnovené. Prevádzkovateľ elektrárne uviedol, že výpadok prúdu zo stredajšieho (12. 10.) rána zapríčinilo poškodenie vzdialenej rozvodne spôsobené ostreľovaním, čo podčiarkuje, aká riskantná je tam situácia,“ uviedol Grossi v príspevku na twitteri.

Grossi dopoludnia informoval, že odborníci v ZAES zaznamenali kompletnú stratu vonkajšieho zdroja energie, a to už druhý raz v priebehu piatich dní. Energiu na zaistenie jadrovej bezpečnosti počas tohto výpadku produkovali tamojšie záložné dieselové generátory.

Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe a začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. ZAES odvtedy opakovane vystavili ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody.

Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Grossi preto v auguste viedol v ZAES medzinárodný tím inšpektorov, aby MAAE priamo na mieste zistila skutočný stav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet