Na hlavný obsah

Rodičovský bonus považuje Jednota dôchodcov na Slovensku za nespravodlivý

Žiadajú prezidentku, aby zvážila ich výhrady.

Rodičovský bonus považuje Jednota dôchodcov na Slovensku za nespravodlivý
Ilustračná snímka seniorky. Foto: Unsplash

Dôchodcovia budú mať po zmene zákona o dôchodkoch nižšie penzie, tvrdí to ekonóm Ján Kočš. Niektoré zmeny, ktoré nedávno schválili poslanci Národnej rady SR, považuje aj Jednota dôchodcov na Slovensku za diskriminačné a protiústavné. Preto žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvážila ich výhrady, a zákon nepodpísala v tomto znení.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) upozorňuje najmä na to, že parlamentom schválený rodičovský bonus nie je spravodlivý voči mnohým dôchodcom. Predseda JDS Michal Kotian priblížil, že „tí, ktorí nemohli mať deti alebo majú deti v zahraničí, nedostanú z bonusu nič“.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Nesúhlasné stanoviská prichádzajú aj od viacerých ekonómov. Ján Košč skonštatoval, že schválenou úpravou sa zmenil vzorec na výpočet dôchodkov.

„V budúcom období sa bude dôchodková hodnota vypočítavať menším percentom. Nebude to podľa indexu rastu priemernej mzdy, ale len 95 percentami priemernej mzdy,“ vysvetlil s tým, že budúci dôchodcovia tak budú mať nižšie dôchodky oproti súčasným.

Hlava štátu by o tom, či spomínané zmeny v dôchodkovom systéme podpíše, mala rozhodnúť v zákonnej lehote, povedal jej hovorca Martin Strižinec. „Potom bude komunikovať svoje rozhodnutie,“ dodal.

Reforma by mala byť o zvýšení udržateľnosti dôchodkového systému, tvrdí Peter Cmorej z opozičnej strany SaS. Ich návrh ústavného zákona má zaviesť viaceré opatrenia. Jedným z nich je pravidlo, že ten, kto v budúcnosti zavedie nové výdavky v dôchodkovom systéme, musí zároveň uviesť, odkiaľ na to zoberie financie.

„Vyzývame všetky politické strany, aby povedali, ak majú iné predstavy, prípadne sa im na danom návrhu niečo nepáči. Môžeme o tom diskutovať,“ dodal. O návrhu SaS budú poslanci rokovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál