Na hlavný obsah

V Berlíne demonštrovalo 80 000 ľudí na podporu protestujúcich v Iráne

Odsúdili zásahy iránskej polície.

V Berlíne demonštrovalo 80 000 ľudí na podporu protestujúcich v Iráne
V Berlíne demonštrovalo vyše 80 000 ľudí na podporu iránskych protestov. Foto: TASR/AP

V Berlíne v sobotu (22. 10.) demonštrovalo 80 000 ľudí na podporu protivládnym protestom v Iráne. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na odhady polície. Na demonštráciu v centre nemeckej metropoly prišlo mnoho Iráncov žijúcich v Nemecku. Prišli na ňu aj ľudia, ktorí bývajú v zahraničí.

Tvrdý postup proti protestom, ktoré v Iráne vypukli v súvislosti s úmrtím 22-ročnej Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe, spôsobil vyše 200 mŕtvych.

Na demonštrácii v Berlíne bolo vidieť mnoho iránskych vlajok a sloganov v angličtine Woman, Life, Freedom (Žena, život, sloboda). Demonštranti požadovali pád iránskeho režimu a skandovali „smrť (ajatolláhovi Sejjedovi Alímu) Chameneímu“. Pôvodne organizátori očakávali približne 50 000 ľudí. Účasť pre nich bola podľa hovorkyne prekvapením.

Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po tom, ako polícia zatkla pre zle nasadený hidžáb 22-ročnú Amíníovú. Tá potom v policajnej väzbe zomrela. Podľa rodičov sa tak stalo pre bitku a hrubé zaobchádzanie zo strany polície, to však úrady odmietajú.

Tvrdé zásahy polície

Tohtoročné protesty predstavujú jednu z najväčších výziev pre teokratický režim, ktorý Iránu vládne od konca 70. rokov. Úrady proti demonštrantom tvrdo zasiahli.

Agentúra HRANA, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne, uviedla, že pri nepokojoch v krajine doteraz zahynulo 244 demonštrantov vrátane 32 maloletých. Pri protestoch v 114 mestách a obciach a na 81 univerzitách podľa nej do štvrtka (20. 10.) zabili 28 príslušníkov bezpečnostných síl a vyše 12 500 ľudí zatkli.

Vznik protestov a ich pokračovanie predstavitelia iránskej vlády pripisujú podpore zo zahraničia. Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján v sobotu uviedol, že protesty podnecujú USA, aby oslabili Teherán v rokovaní o obnovení dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. „Neurobíme ústupky Američanom,“ uviedol šéf iránskej diplomacie.

Washington tento týždeň uviedol, že pre represie protestov a dodávky bezpilotných dronov Rusku nie je obnovenie zmluvy, od ktorej USA odstúpili v roku 2018, v dohľadnej dobe pravdepodobné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet