Na hlavný obsah

Medzi 154 obeťami katastrofy v Soule bolo 98 žien

Viac ako 80 percent obetí boli ľudia vo veku 20 a 30 rokov.

Medzi 154 obeťami katastrofy v Soule bolo 98 žien
Záchranné zložky zasahujú po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul. Foto: TASR/AP

Nešťastie, ku ktorému došlo počas sobotňajších (29. 10.) osláv Halloweenu v Soule, si podľa nového sčítania vyžiadalo 154 obetí. Medzi mŕtvymi je 98 žien. Denník Korea Herald v pondelok (31. 10.) uviedol, že pri tlačenici bolo zranených 149 ľudí. Obeťami nešťastia sa stalo aj 26 cudzincov.

Podľa juhokórejských novín sú cudzinci z Iránu, Číny, USA, Japonska, Francúzska, Austrálie, Nórska, Vietnamu, Thajska, Kazachstanu, Uzbekistanu, Srí Lanky, Rakúska a Ruska. Tridsaťtri zranených je vo vážnom stave a podľa polície môže byť konečný počet obetí ešte vyšší.

Viac ako 80 percent obetí boli ľudia vo veku 20 a 30 rokov. Podľa juhokórejských médií už bolo identifikovaných všetkých 154 obetí.

Zranených ľudí ošetrujú na mieste tlačenice v Soulezáchranári.
Zranených ľudí ošetrujú na mieste záchranári.Foto: SITA

Polícia poverila vyšetrovaním incidentu skupinu 475 osôb. Preverujú zábery z 50 kamier a videá zo sociálnych sietí. Doteraz bolo vypočutých 40 svedkov. Polícia chce zistiť, kedy presne sa dav začal zväčšovať a prečo.

Premiér Han Duk-so povedal, že vláda chce dôkladne vyšetriť príčinu, aby mohla zlepšiť systém ochrany pred takýmito incidentmi.

Odhaduje sa, že počas osláv sa na úzkom priestore nachádzalo až 100 000 ľudí. Podujatie nemalo oficiálnych organizátorov a polícia uviedla, že nemá žiadne konkrétne metódy na potláčanie neorganizovaných podujatí. V sobotu bolo na mieste 137 policajtov.

Polícia odmieta kritiku

Vedenie polície odmietlo kritiku, že na najbližšej stanici bolo málo policajtov. Väčšina posádky bola totiž povolaná na ochranu prezidenta Yun Sok-joola, ktorý sa nedávno presťahoval do blízkosti miesta konania večierka.

Prezident nariadil vytvorenie systému na riešenie incidentov vo veľkých davoch. „Mala by sa poskytnúť primeraná podpora na organizovanie pohrebov a lekárska pomoc zraneným,“ povedal. Vláda chce každej rodine poskytnúť 15 miliónov wonov (približne 10 580 eur) na zaplatenie pohrebu príbuzného.

Na snímke žena kladie kvety na pamiatku obetí neďaleko miesta tlačenice, ku ktorej došlo v sobotu počas osláv sviatku Halloween v Soule.
Na snímke žena kladie kvety na pamiatku obetí neďaleko miesta tlačenice, ku ktorej došlo v sobotu počas osláv sviatku Halloween v Soule.Foto: TASR/AP

V pondelok boli v Soule a na ďalších 17 miestach v Južnej Kórei zriadené oltáre, kde si ľudia môžu prísť uctiť pamiatku zosnulých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet