Na hlavný obsah

Ukrajinci sa majú prichystať na ďalšie výpadky, odkázal prenosový operátor

Plánované odstávky sa dotknú hneď niekoľkých regiónov.

Ukrajinci sa majú prichystať na ďalšie výpadky, odkázal prenosový operátor
Muž sedí v kaviarni pri sviečkach počas výpadku elektriny v Kyjeve v piatok 4. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Operátor ukrajinskej prenosovej sústavy v pondelok (7. 11.) odkázal odberateľom v Kyjeve a ďalších oblastiach, aby sa nachystali na ďalšie výpadky dodávok elektrickej energie. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Rozvodná sieť krajiny stále nemôže obnoviť plnú prevádzku po ruských teroristických útokoch. V niektorých regiónoch musíme vypínať prúd, aby sme zabránili preťaženiu vysokonapäťovej infraštruktúry,“ uviedol prevádzkovateľ siete Ukrenergo.

Plánované odstávky od 6.00 h miestneho času (5.00 h SEČ) do konca dňa sa dotknú Kyjeva a Černihivskej, Čerkaskej a ďalších štyroch oblastí, uviedlo Ukrenergo vo vyhlásení.

Niekoľko z útokov zameraných na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa v minulosti odohralo pri pondelkovej rannej špičke. Prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (6. 11.) neskoro večer varoval, že sa Rusko možno pripravuje na nové útoky.

Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu uviedol, že bez prúdu je viac ako 4,5 milióna spotrebiteľov. Kyjevský starosta Vitalij Kličko povedal obyvateľom mesta, aby boli pripravení aj na najhorší scenár, keď hlavné mesto úplne príde o dodávky elektriny a vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet