Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko útočí na energetickú infraštruktúru a civilistov

Rakety zasiahli viaceré mestá po celej Ukrajine.

Zelenskyj: Rusko útočí na energetickú infraštruktúru a civilistov
Zničené autá po raketovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Najnovšie ruské útoky majú dva ciele, mieria na energetickú infraštruktúru a na ľudí. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po pondelkovej (10. 10.) sérii ruských úderov na ukrajinské mestá.

Desiatky rakiet a bezpilotných lietadiel podľa neho v pondelok ráno zasiahli energetické zariadenia od Ľvova na západe krajiny po východoukrajinský Charkov.

Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. V Kyjeve sa v pondelok prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl.

Rusko zasiahlo energetickú infraštruktúru vo Ľvovskej, Dnepropetrovskej, Vinnyckej, Ivano-Frankivskej, Kyjevskej, Chmelnyckej, Záporožskej, Charkovskej, Žytomyrskej a Kirovohradskej oblasti, uviedol vo vyhlásení Zelenskyj.

„Chcú paniku a chaos, chcú zničiť našu energetickú sieť. Sú zúfalí,“ dodal prezident.

Niekoľko rakiet sa podarilo zostreliť

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj uviedol, že Rusko v pondelok odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť. „Ukrajinské ozbrojené sily robia všetko, aby ochránili spoluobčanov, ale útok stále pokračuje,“ napísal na sociálnej sieti telegram.

Rusko podniká už tretiu vlnu útokov proti Ukrajine, pozostávajúcu zo 47 rakiet, uviedol podľa denníka Ukrajinska pravda gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

„Snažia sa nás zničiť a zmiesť z povrchu zemského. Snažia sa zničiť našich ľudí, ktorí spia doma v Záporoží, ktorí idú do práce v Dnipre a Kyjeve. Letecký poplach neprestáva, rakety padajú. Nanešťastie máme mŕtvych a zranených,“ uviedol Zelenskyj a vyzval Ukrajincov, aby zostali v krytoch a dávali na seba aj svojich blízkych pozor.

„Jedinou stratégiou (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovať mierumilovné ukrajinské mestá, ale Ukrajinu nezlomia. Je to aj jeho odpoveď všetkým tým, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri. Putin je terorista, ktorý rokuje s pomocou rakiet,“ napísal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal, že ruské rakety doposiaľ poškodili 11 dôležitých objektov ukrajinskej infraštruktúry v ôsmich regiónoch a v Kyjeve. V dôsledku zásahov sa časť ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického prúdu. Premiér varoval spoluobčanov, že sa musia pripraviť tiež na výpadky v dodávkach vody a na poruchy spojenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet