Na hlavný obsah

V Kyjeve je bez elektriny takmer pol milióna domácností

Môžu za to stabilizačné odstávky.

V Kyjeve je bez elektriny takmer pol milióna domácností
Ilustračná snímka - Ľudia nastupujú do autobusu na tmavej ulici v ukrajinskej metropole Kyjev 1. novembra 2022. Foto: TASR/AP

V Kyjeve je v piatok (4. 11.) bez elektriny 450 000 domácností. Oznámil to na sociálnych sieťach starosta mesta Vitalij Kličko. Ide podľa neho o dôsledok stabilizačných odstávok, ktoré si vynucuje preťaženie centrálneho uzla ukrajinskej elektrickej sústavy.

Starosta metropoly informoval, že ide o polovičný nárast domácností bez elektriny v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Vyzval obyvateľov, elektrinou šetrili čo najviac.

Podľa údajov ukrajinského štatistického úradu bolo v Kyjeve v roku 2018 1 106 000 domácností. Mnoho obyvateľov však metropolu počas vojny opustilo.

Ukrajinské úrady v snahe šetriť s elektrickou energiou pristupujú k riadenému odpájaniu prúdu po celej Ukrajine, odstávky sú plánované aj na piatok.

Ukrajinci si môžu vyhľadať časy odstávok v mieste svojho bydliska v rozvrhoch zverejňovaných jednotlivými dodávateľmi. Najväčší dodávateľ elektriny v ukrajinskej metropole, spoločnosť DTEK, informoval, že skôr zverejnený rozvrh na piatok pre Kyjev už nie je aktuálny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet