Na hlavný obsah

Irán učí Rusko, ako obchádzať sankcie, domnievajú sa diplomati

Krajiny o tom rokujú už minimálne od jari.

Irán učí Rusko, ako obchádzať sankcie, domnievajú sa diplomati
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím. Foto: TASR/AP

Irán učí Rusko, ako obchádzať sankcie. Domnievajú sa západní diplomati, na ktorých sa odvoláva portál Politico.

Režim v Teheráne s bohatými skúsenosťami, ako obchodovať so zakázanými tovarmi, nemá podľa analytika príliš na výber. Takzvané manželstvo z rozumu musí s Moskvou udržiavať. Tá by mu mohla podľa tajných služieb pomôcť na výmenu jadrovým programom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Portál Politico s odkazom na svoje diplomatické zdroje píše, že ruskí a iránski predstavitelia rokujú o obchádzaní tvrdých západných sankcií už najmenej od jari.

Kľučkovanie medzi obmedzeniami

Teherán sa za roky izolácie naučil kľučkovať medzi obmedzeniami rôznymi spôsobmi, vrátane kamuflovania finančných tokov cez celý rad schránkových firiem, ktorých skutočného vlastníka spravidla nedokážu odhaliť ani veľké západné banky.

Príklad, ako do Iránu prúdia zakázané tovary, vysvetlil expert z Masarykovej univerzity v Brne Josef Kraus.

„Tovar z Česka alebo Slovenska sa môže vyviezť napríklad do Turecka. Hlavným deklarovaným používateľom bude nejaká turecká firma. Odtiaľ však neskôr dôjde k reexportu. České a slovenské úrady tak nevedia, že Turecko nie je konečnou destináciou ich tovarov,“ priblížil.

Analytik upozornil, že cez tretie krajiny tečie na Západ aj iránska ropa a Moskva môže skúsenosti svojho blízkovýchodného spojenca zužitkovať s blížiacim sa embargom na dovoz tejto suroviny do Európskej únie.

Pre prehlbujúcu sa vzájomnú spoluprácu, predovšetkým v podobe dodávok iránskych dronov, ktoré ruská armáda používa na Ukrajine, čelí Teherán ďalším sankciám. Nádej na oživenie kľúčovej jadrovej dohody tak prakticky zhasla.

Irán nemá na výber

Josef Kraus však tvrdí, že režim nemá veľmi na výber, pretože mimo Ruskej federácie nemá Irán žiadnych relevantných spojencov.

„Rusko, aj keď je v súčasnosti v izolácii, je stále stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Ak by napríklad Spojené štáty chceli hlasovať o ďalšej rezolúcii proti Iránu, Rusko ju môže vetovať,“ skonštatoval.

Úzke styky medzi Ruskom a Iránom sa podľa Krausa skončia, keď si už krajiny nebudú mať čo ponúknuť.

Teherán však má podľa amerických tajných služieb záujem zapojiť Moskvu do svojho jadrového programu a pozorovatelia upozorňujú na jeho nedávne vyhlásenie. Mal totiž vyvinúť hypersonickú strelu, čo môže byť tiež výsledkom ruskej protislužby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál