Na hlavný obsah

EÚ rozšírila sankcie proti Iránu

Mieria proti vyše 30 jednotlivcom a subjektom.

EÚ rozšírila sankcie proti Iránu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členské krajiny Európskej únie v pondelok (14. 11.) schválili ďalšie sankcie proti trom desiatkam osôb a subjektov v Iráne za ich úlohu pri smrti Mahsy Amíníovej a následnom potláčaní občianskych protestov. Oznámilo to na twitteri české predsedníctvo v Rade EÚ.

Nové sankcie prijaté pri rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ mieria proti 29 jednotlivcom a trom subjektom. Pre smrť 22-ročnej ženy v policajnej väzbe a represie proti demonštrantom už minulý mesiac EÚ uvalila reštriktívne opatrenia na 11 iránskych činiteľov a štyri inštitúcie, vrátane takzvanej mravnostnej polície.

Tá v polovici septembra Amíníovú zatkla, podľa médií preto, že mala príliš voľne nasadený hidžáb, teda šatku. Ňou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať na verejnosti vlasy, krk a poprsie už od islamskej revolúcie z roku 1979. Amíníová vo väzbe zomrela, čo jej rodina pripisuje policajnej brutalite. Udalosť vyvolala v Iráne masové protesty, ktoré stále pokračujú.

Sankcie proti Teheránu sa pri pondelkovom rokovaní únijných ministrov skloňovali aj v súvislosti s iránskou vojenskou podporou Ruska. Na tú EÚ v októbri reagovala zmrazením majetku trom ľuďom a jednej firme. Teraz sa však diskutuje o sprísnení postihov okrem iného vo svetle informácií, že Teherán by okrem dronov mohol Rusku dodávať aj balistické rakety.

Nové sankcie ďalej podkopávajú nádeje na oživenie zmluvy o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Rokovania medzi Iránom a Západom v poslednom čase nijako nepostupujú.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok uviedol, že aktuálna „revolúcia“ v Iráne veci nepomáha. „Nemyslím si, že existujú nové návrhy, ktoré by sa teraz mohli urobiť,“ uviedol v rozhlasovom rozhovore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet