Na hlavný obsah

Vivienne Westwoodovú právom označovali za kráľovnú či rebelku módneho sveta

Volali ju aj matka punku.

Vivienne Westwoodovú právom označovali za kráľovnú či rebelku módneho sveta
Na archívnej snímke už zosnulá britská módna návrhárka Vivienne Westwoodová. Foto: ČTK/AP/Michel Euler

Britskej návrhárke Vivienne Westwoodovej sa právom hovorilo kráľovná i rebelka sveta módy. V nastupujúcej ére punku v 70. rokoch minulého storočia ju preslávili bundy postriekané sprejom, zicherky, žiletky, zipsy alebo psie obojky.

Od nich sa „matka punku“, ktorá sa podieľala napríklad na tvorbe imidžu kapely Sex Pistols, neskôr prepracovala až k róbam dýchajúcim rokokom či pre ňu typickým koketným korzetom. Niekdajšia učiteľka na základnej škole vo štvrtok (29. 12.) zomrela vo veku 81 rokov.

Westwoodová mala k móde blízko vždy, navrhovala napríklad vlastné šperky a na svoju prvú svadbu si ušila vlastné šaty. Manželstvo s Derekom Westwoodom, z ktorým má syna Bena, ale vydržalo len tri roky.

Na začiatku 70. rokov sa pre Westwoodovú stalo osudné stretnutie s vtedajším študentom umenia a anarchistom Malcolmom McLarenom. S neskorším manažérom Sex Pistols sa dala dokopy profesionálne aj v súkromí, narodil sa im syn Joseph Corré.

Keď prednášala na viedenskej akadémii úžitkového umenia, zamilovala sa do Andreasa Kronthalera, o 27 rokov mladšieho študenta posadnutého škótskymi kiltami, ktorého si v roku 1992 tiež vzala.

Čoskoro po tom, ako sa dali s McLarenom dokopy, už šokovala šatami vyrobenými z vriec na odpadky a ozdobenými reťazami. Kapela Sex Pistols hnevom i provokatívnym duchom prispela k profilovaniu hnutia punk, rovnako ako Westwoodová svojimi kreáciami.

Viditeľné švy aj spodná bielizeň

Uznávaná rebelka sveta módy zaradila do svojich kolekcií aj spodnú bielizeň, ktorá sa nosí navrch, tričká s viditeľnými švami, sukne s vypchávkami na dolnom okraji alebo topánky s vysokými podrážky nazývané brikety. „Zbavte sa tých príšerných džínsov, ktoré nosia všetci. A noste pre zmenu niečo iné, aby ste nevyzerali ako klony,“ hovorila.

V roku 1971 dvojica založila na londýnskej King’s Road butik s názvom Let It Rock (Roztočte to), kde predávali platne a prešívané obleky z 50. rokov z blších trhov. Podľa nálady majiteľov obchod tiež niekoľkokrát zmenil názov – od roku 1976 sa nad jeho vchodom vynímalo slovo Sex. „Počestní“ Londýnčania boli z tu predávaného sortimentu zdesení.

Pod názvom World’s End (Koniec sveta) sa jej butik stal módnou mekkou Londýna. Návštevníci si tu môžu kúpiť aj tričká s nápismi, ktoré Westwoodovú preslávili. Jedno z prvých zdobil portrét kráľovnej Alžbety II. prepichnutý zicherkami.

Vivienne Isabel Swireová sa narodila 8. apríla 1941 v dedine Tintwistle v britskom grófstve Derbyshire. Profesiou bola učiteľka na základnej škole. Krátko študovala aj módu na Harrow Art College, školu však prerušila so slovami: „Nevedela som si predstaviť, ako by sa dievča z robotníckej rodiny mohlo presadiť v umeleckom svete.“ Prvá prehliadka v roku 1981 ale naznačila budúci úspech. V 90. rokoch bola Westwoodová zvolená ako jeden z piatich najvýznamnejších návrhárov minulého storočia.

Upozorňovala na klimatické zmeny

Šaty od Westwoodovej vlastnia nielen mnohé celebrity, ale napríklad aj londýnske Victoria and Albert museum (Múzeum Viktórie a Alberta). V roku 2006 návrhárka osobne predstavila výber toho najlepšieho aj v Prahe.

„Väčšina ľudí vyzerá tak hrozne, že sa na nich nemôžem ani pozrieť. Keď potom uvidím nejaký naozaj pekný kúsok odevu, je určite najmenej 70 rokov starý,“ povedala kedysi Westwoodová, ktorá si potrpela na ryšavú farbu vlasov, svetlú pleť a výrazný make-up. K jej slávnym kúskom patria aj svadobné šaty vytvorené pre postavu Carrie Bradshawovej, ktorú si zahrala Sarah Jessica Parkerová, z filmu Sex v meste.

Westwoodová sa dočkala množstva pôct od svojich kolegov, v roku 2006 jej kráľovná Alžbeta II. udelila za zásluhy o módu druhý najvyšší stupeň Radu britského impéria. Už v roku 1992 dostala Rad Britského impéria. Vyzdvihnúť si ho išla v priesvitných šatách – bielizeň už akosi chýbala. Po tom, čo sa médiá pýtali na reakciu kráľovnej, musela skonštatovať, že – ako zvyčajne a v súlade s etiketou – ani nehnula brvou.

Westwoodová pritom patrila k ľuďom, ktorí neváhali komentovať politiku a svoj názor dávala najavo veľmi usilovne. Na prehliadkach sa snažila táto podporovateľka britskej Strany zelených obracať pozornosť k téme klimatických zmien, pred rokmi sa zase nechala zatvoriť do vtáčej klietky, aby podporila zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assangea, ktorému hrozilo vydanie z Británie do USA.

„Prepusťte Juliana Assangea!“ volala cez megafón Westwoodová, ktorá sa pre túto príležitosť obliekla do kanárskej žltej. Assangea a jeho dlhoročnú partnerku Stellu Morisovú „obliekla“ na ich tohtoročnú svadbu, ktorá sa konala vo väznici Belmarsh.

Jej život aj názory približuje dokument Westwood: Punk, Icon, Activist, ktorý mal premiéru v roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet