Na hlavný obsah

Jeho poznávacím znamením bola červená farba, prerazil však kolekciou „bez farieb“. Valentino oslavuje 90 rokov

O módu a umenie sa zaujímal už ako dieťa.

Jeho poznávacím znamením bola červená farba, prerazil však kolekciou „bez farieb“. Valentino oslavuje 90 rokov
Na snímke z roku 2006 taliansky módny návrhár Valentino. Foto: ČTK/ABACA/Gorassini Giancarlo

Valentino, celým menom Valentino Clemente Ludovico Garavani sa narodil pred 90 rokmi – 11. mája 1932 v meste Voghera v Taliansku.

Taliansky módny návrhár známy odevmi v typickej farbe nazývanej ako „Valentino červená“ (rosso Valentino).

Ako dieťa sa Valentino zaujímal o módu aj umenie. V roku 1949 odišiel z domu v malom meste medzi Turínom a Milánom, aby študoval módu na milánskom Santa Maria Institute.

https://www.youtube.com/watch?v=apKKCqn03c4&ab_channel=BiographiesAroundtheWorld

Zapísal sa aj do Berlitzovho kurzu francúzštiny. Ten sa mu zišiel, keď sa v roku 1949 presťahoval do Paríža. Tu navštevoval École des Beaux-Arts a pokračoval v štúdiu módy.

Všimla si ho Elizabeth Taylor

V tom čase bola parížska módna scéna nepriateľským prostredím pre cudzincov, najmä Talianov. Valentino však vyhral súťaž o módny dizajn, ktorú organizoval International Wool Secretariat (rovnakú cenu vyhrali aj Yves Saint Laurent a Karl Lagerfeld). To ho priviedlo k práci vo francúzskom couture dome Jean Dessès.

V roku 1957 sa Guy Laroche rozhodol založiť si vlastný módny dom a Valentino s ním spolupracoval dva roky. V roku 1959 sa Valentino vrátil do Ríma a s finančnou podporou svojho otca predstavil svoju prvú kolekciu vo svojom vlastnom salóne.

Elizabeth Taylor, ktorá bola v tom čase v Ríme na natáčaní Kleopatry, si všimla Valentinovu prácu a objednala si biele šaty, ktoré mala oblečené na svetovej premiére Spartaka. Valentinov osud bol spečatený.

V roku 1960 sa stretol s Giancarlom Giamettim, študentom architektúry, ktorý sa stal jeho partnerom zodpovedným za komerčnú stránku podnikania.

Valentino debutoval so svojou prvou couture módnou líniou v roku 1962 v paláci Pitti vo Florencii a začal si budovať medzinárodnú reputáciu. Čoskoro ho vyhľadávali známe osobnosti, vrátane belgickej kráľovnej Paoly, anglickej princeznej Margaret, Audrey Hepburnovej či Jacqueline Kennedyovej.

Šaty na svadbu aj pohreb

Valentino navrhla veľa šiat pre Jackie Kennedyovú, vrátane šiat, ktoré mala oblečené na pohrebe svojho manžela v roku 1963. Rovnako aj šaty, ktoré mala o 5 rokov neskôr na svadbe s Aristotelom Onassisom.

Valentinovým poznávacím znamením bola červená farba. Do centra pozornosti ho však priviedla kolekcia z roku 1967 výlučne z bielych, slonovinových a béžových šiat – kolekcia „bez farieb“. Získal za ňu aj Neimana Marcusa.

Táto kolekcia bola v ostrom kontraste s odvážnymi psychedelickými vzormi tej doby. S kolekciou „no colour“ uviedol na trh aj svoje logo V.

V roku 1969 otvoril svoj prvý obchod s konfekciou v Miláne. Nasledujúci rok otvoril obchody v New Yorku a Ríme. Dizajnér pokračoval v mimoriadne úspešnej kariére v službách vysokej spoločnosti a sveta zábavy.

On a Giametti predali spoločnosť v roku 1998. Valentino v nej však stále pôsobil ako dizajnér. V roku 2008 odišiel do dôchodku.

Podľa jeho života natočili dokumentárny film Valentino: Posledný cisár. Vo filme Diabol nosí Pradu si zahral malú rolu, stvárňoval samého seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet