Na hlavný obsah

Ukrajinskí lekári majú stále problém sa na Slovensku zamestnať

Úrady preverujú ich medicínske vzdelanie.

Desiatky ukrajinských lekárov naďalej čakajú na uznanie svojho diplomu. Najväčší problém je s pediatrami, ktorí majú rozdielne vzdelanie ako slovenskí. Ministerstvá školstva a zdravotníctva už niekoľko mesiacov hľadajú pre nich riešenie.

Lekár Dmytro Fishchuk liečil na Ukrajine detských pacientov osem rokov. Na Slovensku pracovať nemôže. Najskôr musia naše úrady preveriť jeho vzdelanie. „Podal som žiadosť o uznanie odbornosti v apríli minulého roku a stále čakám na uznanie. Neviem, čo musím urobiť, aby moju žiadosť vybavili,“ priblížil Fiščuk.

Podľa informácií RTVS je v podobnej situácii 30 lekárov. Niekoľko ďalších zdravotníkov má tiež záujem na Slovensku pracovať, no do procesu odobrenia vzdelania sa chcú prihlásiť, až keď bude jasné, čo majú splniť.

„Obracajú sa na mňa lekári, často pediatri. Bohužiaľ, musím im vysvetliť situáciu na Slovensku, že vzdelanie sa automaticky neuznáva. Dosť veľa sa rozhodne prejsť mimo SR, do štátov, kde majú istotu,“ vysvetlila Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vzdelanie sa líši

Lekári z Ukrajiny, ktorí nemajú odobrené vzdelanie, môžu pracovať len ako stážisti pod dohľadom slovenských lekárov.

Pediatria sa na Ukrajine študuje šesť rokov, na Slovensku 10 – najskôr šesťročné všeobecné lekárstvo a potom štvorročná atestácia. Rozdiely v obsahu vzdelania mali porovnať lekárske fakulty v SR. Následne mali stanoviť podmienky, za akých môžu ukrajinskí detskí lekári na Slovensku pracovať. Výsledok stále nie je známy.

„Ministerstvo školstva aj zdravotníctva pripravili pracovnú skupinu. Môžeme potvrdiť, že v najbližšej dobe by mali prísť s takým riešením, aby ukrajinskí pediatri a lekári mohli nastúpiť v krátkej dobe,“ spresnil hovorca rezortu školstva Tomáš Kostelník.

„Pôjde zrejme o nejakú skúšku, ktorá určí rozdiel medzi kvalitou vzdelania ukrajinských pediatrov a slovenských,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková. O podrobnostiach chce rezort zdravotníctva informovať v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko