Na hlavný obsah

Slovensku chýba väčšina inovatívnych liekov na rakovinu

Slovensko je na tom horšie ako Bulharsko a Rumunsko.

Moderné lieky na rakovinu sú – no nie na Slovensku. Najnovšia analýza farmaceutického priemyslu šokuje tým, že Slovensku stále chýba väčšina onkologickej inovatívnej liečby.

Situácia je taká zlá, že na niektoré typy nádorov nemá Slovensko ani jeden liek, ktorý je inde štandardom. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že je to zahanbujúca vizitka. Pripravilo viaceré zmeny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Napríklad na karcinóm obličky Európska lieková agentúra registrovala až 11 nových, preukázateľne účinných liekov. No na Slovensku zdravotné poistenie nehradí žiaden z nich.

„Podľa analýz je zrejmé, že inovatívne lieky sú menej dostupné v chudobnejších regiónoch EÚ a v malých členských krajinách. Na porovnanie, za rovnaké obdobie v Nemecku bolo dostupných 147 moderných liekov, v Španielsku 85 a v Českej republike 88,“ povedala Iveta Pálešová, riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Slovensko je na tom v prístupe k moderným liekom horšie ako Bulharsko a Rumunsko. Slovenskí lekári mali dokonca problém zabezpečiť pokračujúcu liečbu aj onkologickým pacientom z Ukrajiny, pretože nemali tie lieky, ktoré má Ukrajina.

„Nie som s tým výsledkom spokojný a aj preto sme veľmi intenzívne pracovali na novele, aby sa táto situácia zmenila,“ reagoval Róbert Babeľa, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR.

Novela prešla v parlamente prvým čítaním. Ak ju poslanci definitívne schvália, platiť bude od augusta. To však neznamená, že lieky budú vtedy aj dostupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko