Na hlavný obsah

Obeťami útoku v nemeckom vlaku boli 17-ročné dievča a 19-ročný mladík

Páchateľ je vo väzbe.

Obeťami útoku v nemeckom vlaku boli 17-ročné dievča a 19-ročný mladík
Vyšetrovateľ v ochrannom obleku skúma miesto činu. Foto: TASR/AP

Obeťami stredajšieho (25. 1.) útoku nožom vo vlaku pri Brokstedte na severe Nemecka sú 17-ročné dievča a 19-ročný mladík z regiónu. Povedala to vo štvrtok (26. 1.) podľa agentúry DPA ministerka vnútra spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Sabine Sütterlinová-Waacková na zasadnutí krajinského snemu, ktoré sa začalo minútou ticha za obete útoku.

Ten si okrem dvoch mŕtvych vyžiadal podľa aktualizovaných informácií tiež šesť zranených, medzi ktorými je aj útočník. Podľa prokuratúry v Itzehoe nič nenasvedčuje teroristickému pozadiu útoku. Sütterlinová-Waacková uviedla, že mladé obete sa poznali.

Obe obete podľa hovorkyne polície utrpeli bodné zranenia, ktorým podľahli. Zbraň páchateľa kriminalisti zaistili.

Muž počas jazdy vlaku v stredu popoludní zaútočil na niekoľko cestujúcich. Podľa doterajších informácií ide o 33-ročného Palestínčana bez štátnej príslušnosti. Útočník, ktorého premohli svedkovia, je medzi zranenými. V čase útoku bolo v regionálnom vlaku medzi Kielom a Hamburgom okolo 120 cestujúcich.

Podľa agentúry DPA vo štvrtok regionálna ministerka vnútra Sütterlinová-Waacková na osobitnom zasadnutí krajinského snemu povedala, že podozrivý zo spáchania činu ešte v stredu v Kiele navštívil cudzinecký úrad. Muž žiadal o povolenie na pobyt a potom sa odobral na úrad evidencie obyvateľov.

Išlo o recidivistu

Polícia v Itzehoe podľa agentúry DPA uviedla, že muž bol donedávna v hamburskej väzbe v súvislosti s ublížením na tele. Muž bol podľa agentúry DPA niekoľko rokov prihlásený na pobyt v Euskirchene v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Stíhali pre viacero trestných činov vrátane vyhrážania sa, ublíženia na tele, poškodzovania cudzej veci, krádeže v obchode a sexuálneho obťažovania. Podľa denníka Bild sa tieto skutky stali medzi rokmi 2015 a 2020 v Euskirchene, Bonne, Bad Münstereifele a Kolíne nad Rýnom.

Prokurátor Carsten Ohlrogge neskôr potvrdil, že úrady muža nepovažovali za intenzívneho páchateľa trestných činov, aj keď ho už trikrát trestali. Sütterlinová-Waacková poznamenala, že okolo jeho posledného činu panuje naďalej veľa nejasností. Výsledky výsluchu ešte nie sú k dispozícii, takže okolnosti sú nejasné a k motívu nemožno nič povedať, poznamenala.

Sütterlinová-Waacková povedala, že vyšetrovaný do Nemecka prvýkrát pricestoval v roku 2014 a v roku 2017 mu poskytli takzvanú subsidiárnu, teda časovo obmedzenú ochranu. V novembri 2021 sa potom začalo konanie na jej obnovenie.

V lete 2021 sa podľa miestnych úradov presťahoval do Kielu, kde žil v obecnej ubytovni, ale čoskoro tam mal zákaz vstupu. Vo vyšetrovacej väzbe v Hamburgu bol od vlaňajšieho 21. januára do minulého štvrtka (19. 1.).

Traja ľudia sú ešte v nemocnici, dvaja z nich sú po operácii. Ďalších dvoch cestujúcich už prepustili z nemocnice, rovnako ako podozrivého, ktorý je opäť vo väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet